fuldkorns speltbrød

Fuldkorns speltbrød a la rugbrød

Henover årene har jeg lavet mange forskellige varianter af brød der minder om rugbrød. Men det brød, som nok er det jeg har spist allermest til dato, er der her fuldkorns speltbrød. Det minder til forveksling lidt om et andet speltgrovbrød a la rugbrød der allerede findes i arkivet, her er der dog ikke kogte speltkerner i, og jeg synes fremgangsmåden er lidt mere enkel. Har man ikke problemer med fodmaps i hvedemel, så smager det også fortrinligt med grahamsmel istedet for fuldkorns speltmel.

Prøv også: Stenalderbrød med birkes

SPELTGROVBRØD A LA RUGBRØD 2.0

Antal: 1 stk — Samlet Tid: + 1 dag — Arbejdstid: 30 minutter — Fryseegnet: Ja
Ingredienser

 • 1 dl surdej
 • 3,5 dl lunkent vand
 • 7 g gær
 • 1,5 dl kerner (blanding af solsikkekerner, græskarkerner og hørfrø)
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk rørsukker
 • 1 medium gulerod eller kartoffel
 • 450-500 g fuldkornsspeltmel
 • + lidt ekstra solsikkekerner til toppen
 • + lidt rapsolie til toppen
 • Fremgangsmåde (Dag 1)

  Riv guleroden eller kartoflen groft på et rivejern.

  Rør gæren ud i vand og surdej. Tilsæt salt, sukker, revet gulerod (eller kartoffel) og kerner. Ælt melet i lidt efter lidt på en røremaskine. Dejen skal være til den ‘våde’ side.

  Beklæd en brødform med bagepapir (eller smør den alternativt, men jeg har ikke gode erfaringer med det, så jeg foretrækker bagepapir). Fordel dejen i brødformen og tryk den let sammen så der ikke er lufthuller i enderne.

  Fordel ekstra solsikkekerner (et par spsk fulde) på toppen af ‘rugbrødet’ og pensl toppen af brødet med neutral olie fx. rapsolie.

  Læg et stykke husholdningsfilm henover brødformen, så den lukker tæt og stil det på køl til næste dag.

  Fremgangsmåde (Dag 2)

  Tag dejen i brødformen ud af køleskabet en time før du bager det og stil det på køkkenbordet.

  Tænd ovnen på 175 grader alm ovn, og sæt ovnpladen på næstnederste ovnribbe

  Prik dejen i formen med en gaffel og bag det i ovnen i 1,5 timer. Når det er færdigt, tages det ud af formen med det sammen og også gerne ud af bagepapiret så skorpen ikke bliver ‘svampet’ af fugt. Lad det køle helt af før du skærer af det.

  Fuldkorns speltbrødet har godt af at køle helt af inden det skæres og det kan fint fryses. Jeg har også gode erfaringer med at gange opskriften op, så man laver 2-3 brød på én gang, så sparer man både tid og udnytter ovnen bedre. Det overskydende brød fryser jeg ned i halve brød, også er det bare at tage det op af fryseren en halv dags tid før man skal bruge det. Jeg opbevarer mit brød på køkkenbordet pakket godt ind i et viskestykke evt. med en pose udenpå for at det ikke tørre for meget ind. Er dit køkken meget lunt og solrigt, kan det være en fordel at opbevare brødet et mørkt sted, så mindsker man risikoen for at der går mug i det.

  fuldkorns speltbrød

  Ender dit brød med at ikke at blive spist og står du med tørt brød istedet for så smid det endelig ikke ud, det kan få nyt liv som, croutoner eller rugbrødschips.


  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *