Speltgrovbrød a la rugbrød

Speltgrovbrød a la Rugbrød

Så blev det forår, i hvertfald på papiret. Jeg er i fuld gang med at spirer salater og bladbeder i min vindueskarm til udplantning i havebedet, når det bliver lidt lunere.

Indtil videre er mit indtryk af marts ikke, at vi er gået ind i foråret. Det er kun fuglekvidren udenfor og de store mængder af vintergækker i haven, der minder mig om det. Så jeg holder mig indendørs tæt på radiatoren med en varm kop kaffe lidt endnu.

speltgrovbrød

Et af mine favorit hverdagsbrød er helt klart dette speltgrovbrød. Jeg elsker, at det minder mig så meget om rugbrød, og at det er så nemt at have med at gøre. Samtidig er det virkelig fryseegnet, så man kan lave en stor portion, også tage et halvt brød op af gangen. En af mine favoritmadder for tiden er kartoffelmadder med det topping man nu har til rådighed, her er det bacon og persille.

kartoffelmad på speltbrød

At lave speltgrovbrød a la rugbrød tager tid. Ikke bogstaveligt som at du skal bruge meget tid på det. Men fra start til slut går der nemt 2 døgn, så man skal være på forkant med tingene.

Som jeg nævnte i mit forrige indlæg er årsagen til, at jeg overhovedet har lavet en opskrift på et speltgrovbrød a la rugbrød, at jeg ikke tåler fruktanindholdet i rug, hvede og spelt så godt. Spelt har et naturligt lavere fruktan indhold end rug og hvede og det sænkes yderligere ved anvendelse af surdej, da den ved syrningen nedbryder fruktanerne.

Nok om det tekniske 🙂 Jeg bager altid 2 brød af gangen, så jeg har noget til fryseren. Mængden passer til det min køkkenmaskine kan klare og den mængde brødforme jeg har.

Man kan nok godt ælte den i hånden, men jeg vil på det kraftigste anbefale en køkkenmaskine, medmindre du selvfølgelig er til hjemmefitness 🙂

Til 2 speltgrovbrød cirka 40 skiver skal du bruge:

 • 2 dl hel perlespelt
 • 10 g gær
 • 2 dl surdej (se her hvordan du laver din egen)
 • 250 g revet gulerod
 • 150 g solsikkekerner
 • 100 g hørfrø
 • 2 spsk rørsukker
 • 2 spsk fint salt
 • 4 dl vand
 • 900 g fuldkornsspeltmel
 • 2 brødforme
 • olie og bagepapir til at smøre formene med

Dag 1:

 • Speltkernerne sættes i blød i kogende vand er par timer. De kan også koges efter anvisningen på pakken, men de har en tendens til at skumme og koge over, så jeg synes det er nemmere bare at sætte dem i blød.
 • Riv gulerødderne, hvis de er pæne i skrællen, behøver du ikke skrælle dem, da de gode fibre sidder i skallen.
 • Rør gæren ud i surdejen i røreskål og tilsæt vandet.
 • Afdryp speltkernerne i en si
 • Kom salt, sukker, solsikkekerner, hørfrø, revet gulerod og speltkerner i røreskålen.
 • Kom halvdelen af melet i og sæt gang i røremaskinen. Tilsæt mel løbende, til dejen er fast men stadig klistret.
 • Husk speltmel må ikke æltes i mere end omkring 8 minutter for så mister det hæveevnen
 • Når dejen er færdigæltet, dæk skålen med husholdningsfilm og kom gerne et grydelåg ovenpå for at holde filmen fast.
 • Lad den hæve på køkkenbordet til næste dag.

Dag 2:

 • Smør formene med en neutral olie fx raps. Mine brød har en tendens til at hænge fast i bunden, derfor kommer jeg altid bagepapir i bunden.
 • Fordel dejen i de 2 forme, tryk den godt ned. Kom en håndfuld solsikkekerner på toppen og tryk dem ned. Pensl efter med olie.
 • Sæt brødene til efterhævning ind foran radiatoren 1 time til 1,5 time under et fugtigt viskestykke
 • 3 kvarter senere tændes ovnen på 225 grader almindelig ovn
 • Når brødene har hævet passende, prikkes de med en gaffel, så der ikke kommer en luftlomme i toppen af brødet.
 • Når ovnen er varm, sættes brødene ind midterst og ovnen skrues ned til 175 grader.
 • Efter 70-75 minutter tages brødene ud, når de er kølet lidt af tages de ud af formene til afkøling på en bagerist. Husk endelig at tage dem ud af formene ellers opløser dampene brødskorpen i bunden, så det ikke er sprødt.
 • Sæt brødene til afkøling gerne til næste dag.

speltgrovbrød 1

Jeg plejer at halvere mine brød og fryse dem ned i fryseposer, så tager jeg det op aftenen før jeg skal bruge det og lader det tø op på køkkenbordet, så er det klar til næste dag.

∼ Velbekomme ∼

ET LILLE TIP

grovbrødschips 5

Har du en rest gammelt brød som ikke er til noget, så kan du med fordel forsøge dig med disse grovbrødschips.

Gem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *