Om mig

Kort om mig, så hedder jeg Natascha, jeg er i begyndelsen af 30erne og bor i Nordsjælland i en lejlighed med min mand og undulat.  Jeg er uddannet farmakonom og har en baggrund indenfor apoteksverdenen.  Jeg har dog valgt at stå af lønmodtagerræset og har foretaget et stort skift. De sidste mange år har jeg arbejdet som selvstændig i rengøringsbranchen. Til tider lidt trivielt, men til gengæld har jeg har jeg en stor personlig frihed og tid til det jeg har lyst til istedet for at være fastlåst i et 8-16 job.

Jeg elsker mad og har altid gjort det. Jeg har dog hele livet været plaget af en usamarbejdsvillig mave (læs irritabel tarm), som rent ud sagt har gjort livet surt for mig i perioder. Ingen har kunnet give mig en forklaring på mine problemer, så efter lang tid havnede jeg i IBS kategorien. Da jeg begyndte at spise efter low fodmap principperne, fik jeg det bedre. I det daglige spiser jeg varieret kost dvs ikke udelukkende low fodmap venlige fødevarer. Jeg har 3 ting jeg altid undgår, hvis jeg kan komme til det: Løg og hvidløg som giver mig seriøse maveproblemer. Også spiser jeg stort set ikke ost fordi jeg i min kræsenhed ikke bryder mig om ost.

MIN HOLDNING TIL LOW FODMAP DIÆTEN

Jeg bruger low fodmap diæten som et tilvalg og ikke som en slavisk livslov. Jeg har brugt det som et værktøj til at blive bevidst om, hvilke fødevarer der især generer min mave.  Har jeg en dårlig periode, så kan jeg godt finde på at spise restriktivt et par uger, men ikke mere.

Jeg har valgt en lidt løs tilgang til low fodmap diæten af 3 årsager. Jeg elsker mad og jeg vil ikke lade mig begrænse af hvad en fødevareliste dikterer. Jeg spiser derfor varieret -nogle dage mere low fodmap venligt end andre dage.

For det andet så tror jeg desværre at psyken til tider også spiller maven et puds.  Så når jeg spiser en ‘forbudt’ fødevare trigger hjernen symptomer i min tarm, fordi psyken mener det er ‘forkert’ og det vil jeg for alt i verden gerne undgå.

Min sidste grund er at mange fødevarer med et højt indhold af fodmaps har en positiv indvirkning på tarmens gode bakterier. Så ved at leve efter en restriktiv diæt i en lang periode, berøver man måske sig selv en del af sin gode tarmflora. Det har jeg ikke lyst til.

Så jeg kan kun opfordre til at man bruger low fodmap diæten rigtigt, dvs. som et arbejdsredskab til at finde ud af hvilke triggere man har i sin kost og ikke som et livstidsprojekt.

Bloggens formål

Min mission med bloggen er at dele min store glæde ved mad. Mine indlæg vil handle om min hverdag i køkkenet. Min filosofi er at man altid kan lave velsmagende mad af det man har i køleskabet, derved undgås spild af resurser og penge. Så derfor prøver jeg at bygge mine opskrifter op om almindelige fødevarer med alternativer, så du også kan rydde ud i dit køleskab. Der vil altid være et low fodmap venligt alternativ i mine opskrifter, hvis du er på den restriktive del af diæten. Så kort og godt vil jeg forsøge at få det gastronomiske til at blive lig med en god mavefornemmelse.

Du kan altid skrive til mig på mail@gastroequation.dk