Tærte med græskar, gørnkål og feta

Glutenfri tærte med græskar, grønkål og feta

Mangler du lidt til at lyse efteråret op med? I denne uge føles det i hvert fald som om at det aldrig rigtig vil blive rigtig lyst. En humørbooster for mig er at spise mad i farver. Vi spiser trods alt lige så meget med øjnene som med ganen. Så idag står den på vaskeægte comfort food, der også gør sig glimrende som gæstemad eller som kan laves dagen før og lunes. Græskar og grønkål vs. rosmarin og feta, det kan man da kalde en fusion mellem det nordiske og det græske køkken?! Og måske er det også det der skal til for at komme godt videre fra sommeren. Tærten er low fodmap venlig, skal den sidde helt i skabet, så skal man dele tærten i 4 portioner pga. mængden af havregryn. Er du på 100 % glutenfri diæt, skal du bruge glutenfrie havregryn.

Tærte med græskar, grønkål og feta, stor tærtefad, 4 personer med tilbehør

taerte, groenkaal, graeskar, feta, glutenfri, mad med farve, spis i saeson, gastroequation, low fodmap, fodmap venlig, vegetar

FYLD

 • 1/2 stort hokkaido græskar
 • 1 spsk olivenolie
 • salt
 • 5 grønne toppe fra forårsløg
 • 2 spsk hvidløgsolie
 • 1 spsk friskhakket rosmarin eller 2 tsk tørret
 • 5 store stilke frisk grønkål
 • 1 spsk balsamico eddike
 • 4 æg + rest æggeblommen fra tærtebunden
 • 150 g feta
 • salt og peber

Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn. Del hokkaido græskarret på midten og skræl det med en skarp kniv. Udhul græskarret for kerner. Skær det i tern på ca. 1 x 1 cm. Fordel græskarternene på en bageplade med bagepapir og hæld lidt olivenolie og salt henover. Sæt pladen med græskartern midt i ovnen i 20 minutter, vend af og til i dem. Tag dem ud af ovnen efter 20 minutter når de er møre.

Gør tærtebunden klar imens.

TÆRTEBUND

 • 240 g havregryn (på low fodmap helst grove aht. indhold af fruktaner)
 • 1 tsk salt
 • 1 æg
 • 1 æggehvide
 • 1/2 dl olivenolie
 • 1/2 dl vand
 • lidt smør til at smøre tærtefadet

Blend havregrynene til fint mel i en foodprocessor, minihakker eller kaffemaler. Hæld melet i en skål og tilsæt salt, æg + æggehvide og olivenolie, ælt det hurtigt med hænderne til du får en smuldret dej. Tilsæt vandet lidt efter lidt til dejen hænger sammen, muligvis skal du ikke bruge al vandet. Rul dejen ud med en kagerulle mellem 2 stykker bagepapir. Smør tærtefadet godt. Flyt forsigtigt tærtedejen over i tærtefadet og tryk dejen forsigtigt på plads. Prik tærtebunden med en gaffel. Bag den midt i ovnen på 200 grader almindelig ovn i 10 minutter.

Skyl og skær de grønne toppe fra forårsløg i tynde skiver. Skyl og hak rosmarinbladene fint. Skyl og hak grønkålen semi fint. Varm hvidløgsolien op i stor pande og steg de grønne forårsløgstoppe af sammen med rosmarin et par minutter. Steg grønkålen af sammen med indtil den falder let sammen. Krydr med salt og peber og vend balsamico eddike henover.

Rør æggene + æggeblomme godt sammen i en skål og smulr fetaosten ned i. Vend æg og feta sammen med de bagte græskartern og grønkålsmassen fra panden. Læg det ud i den forbagte tærtebund og bag tærten færdig i ovnen i 15-20 minutter på 200 grader almindelig ovn til tærten er gylden og fetaen let bagt.

taerte, groenkaal, graeskar, feta, glutenfri, mad med farve, spis i saeson, gastroequation, low fodmap, fodmap venlig, vegetar

Server med en grøn salat og godt brød. Fx. surdejsflutes. Mangler du noget at bruge den resterende halvdel af græskarret til så kan du med fordel lave græskarsuppe eller dahl med græskar og grønkål.

∼Ha’ en dejlig weekend!∼

5 kommentarer til “Glutenfri tærte med græskar, grønkål og feta

 1. Hej Natascha

  Tak for din side at gå på opdagelse i. Jeg bor i kollektiv med en, der netop er påbegyndt low fodmap. Derfor endte jeg herinde, fordi vi spiser sammen og jeg vil finde noget, han må spise. Kan denne tærte spises i startfasen? Eller hvor skal jeg lede? Jeg kan se, at det er lidt forskelligt fra opskrift til opskrift – at det ikke er alle, der kan spises fra starten?

  Vh Theresa

  1. Hej Theresa! Som udgangspunkt kan 95 % af de opskrifter jeg udgiver spises i startfasen, jeg markerer det altid hvis der er noget man skal tage højde for. Men jeg havde lige et par indlæg hvor jeg flirtede med at spise lidt anderledes, så derfor er der et par enkelte afstikkere. Tærten er velegnet til low fodmap, så længe det er hokkaido græskar. Men kan godt forstå at det kan være en lidt en jungle at finde ud af 🙂 Jeg arbejder på at få flyttet mine kategori markeringer (de står i bunden) op øverst og der er der en markering hvor der står low fodmap.
   Håber det gav lidt svar ellers må du endelig skrive igen 🙂
   // Natascha

 2. Tak for dit svar, Natascha. Det er dejligt at vide, at det er markeret, hvis der skal tages højde for noget. Jeg glæder mig til at lave tærten! 🙂

  1. Hej igen, beklager det sene svar 🙂 Umiddelbart kan du godt anvende broccoli istedet, bare vær obs på at der er begrænsning på 75 g pr person pr portion pga indhold af fruktaner (oligosakkarider). Så laver du tærte til 2 er der maks på 150g, skal den passe til 4 så er der maks på 300 g, hvis det giver mening. Men umiddelbart tror jeg 150g passer fint med mængden af grønkål.
   DBH Natascha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *