hjemmelavet hvidløgsolie

Hjemmelavet Hvidløgsolie

Jeg bruger utrolig meget hvidløgsolie hjemme hos os. Jeg synes at det er en eminent smagsgiver, når nu den ægte vare giver mig racermave. Med de mængder jeg bruger kunne vi dog hurtigt få købt os fattige i supermarkedsudgaverne, hvis jeg skulle bruge de færdige udgaver. Som så mange andre laver jeg det derfor selv. Hvis man har nogle fine beholdere / flasker til olie, så kan man sagtens opbevare det i dem. Jeg opbevarer min hvidløgsolie i et afvasket tidligere olivenglas på køl. Principielt er hvidløgene jo tilberedte, så de burde ikke mugne, men for en sikkerheds skyld opbevarer jeg altid min hvidløgsolie på køl.

Hvis du ganske kort undrer dig over, hvorfor man kan spise hvidløgsolie, men ikke hvidløg på low fodmap, så er det fodmaptypen, der er afgørende. I hvidløg er fodmaptypen fruktaner. De er vandopløselige, dvs kommer du hvidløg i vandbaseret mad som fx tomatsovs vil fruktanerne ‘lække’ ud i retten. Hvis du derimod steger hvidløg af i olie kan fruktanerne ikke opløses i olien, og derfor forbliver de indeni hvidløget. Du kan læse mere om emnet på Monash’s blog her.

Prøv også: Hjemmerørt (falsk) Aioli på hvidløgsolie

HJEMMELAVET HVIDLØGSOLIE

Antal: 1 glas — Samlet Tid: 1 time — Arbejdstid: 10 minutter — Holdbarhed: 14 dage
Du skal bruge..

 • Et afvasket syltetøjsglas i passende størrelse
 • Olie som tåler opvarmning fx. raps olie
 • 1/2 – 1 helt hvidløg
 • Fremgangsmåde

  Skræl og pil hvidløgsfeddene. Fyld den beholder du ønsker 3/4 op med olie. Hæld olien i en lille gryde. Varm den langsomt op. Når olien er middelvarm kommes de pillede hvidløg i.

  Lad dem stå ved middelvarmen 5-10 minutter, til hvidløgene er mørkt gyldne. Sluk for gryden. Lad olien afkøle i gryden.

  Når olien er afkølet, hældes den på glas eller beholder og sættes i køleskab. Min hvidløgsolie holder sjældent mere end 14 dage, og der er holdbarheden fin.

  Jeg bruger den som den er til at stege i, til dressinger, ovenpå pizza mm. Den kan cirka bruges til alt.

  hjemmelavet hvidløgsolie 3

  8 kommentarer til “Hjemmelavet Hvidløgsolie

  1. Hvad gør man med de mørke gyldne hvidløg? Skal de med i glasset, som sættes på køl, eller smider man dem ud?

   1. Hej Lisa, jeg bruger altid min olie indenfor 14 dage, så jeg kommer hvidløgene ned i olien så den kan trække videre. Hvidløgene skal bare være dækket af olie så mugner de ikke. Kh Natascha

  2. Hej Natascha, tak for alle dine gode opskrifter, råd m.m. Jeg er forholdsvis ny i brugen af Low Fod Map, din side har været en stor hjælp.
   Jeg vil blot spørge … skal hvidløgene bliver i den afkølede olie ?
   Hilsen
   Susanne

   1. Hej Susanne,
    Selv tak for din fine kommentar, så kan man kun blive glad 🙂
    Mht. hvidløgsolie plejer jeg at lade hvidløgene blive i olien, når jeg har lavet et glas. Jeg bruger jo løbende af hvidløgsolien, men så længe olien dækker hvidløgene lader jeg dem bliver i, fordi olien trækker smag ud af hvidløgene. Men jeg bruger også et glas på under 14 dage, så det kommer lidt an på, hvor længe man har det til at stå i køleskabet.

    Kh Natascha

  3. Hej Natascha
   Ved du om man kan lave det samme olie med almindelige løg
   Jeg vil ihvertifald prøve din hvidløgsolie
   Hilsen Vivien☺️

   1. Hej Vivien, tak for din kommentar😊Jeg har aldrig prøvet med almindelige løg, men vil tro at den nok måske vil få en smag henaf ristede løg, fordi de nok nemt vil branke lidt. Alternativt kan man sylte fx rødløg.
    God torsdag til dig! 😊 // Natascha

  4. Hej Natacha.
   Jeg er i en familie der elsker hvidløgsolie, men vi bruger ikke meget da vi sjældent får pasta, pizza osv. Kan hvidløgsolien holde i længere tid?

   1. Hej Maisha,
    Sorry for det sene svar, altså det er lidt svært med raps olie for det er svært at smage om den er blevet harsk over tid. Men der er altid den mulighed at fryse det ned, evt som olie isterninger, det holder sig fint. Så kan man tø lidt op af gangen.
    BH Natascha

  Skriv et svar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *