Så blev det tirsdag, jeg er selv helt rundforvirret over at det er mandag på en tirsdag. 🙂 Jeg har brugt feriedagene hos familien og spist lidt for dejlig (normal) mad, hvilket også kan have sine bivirkninger.. Så ugens projekt må være at få maven tilbage på sporet med lidt madomsorg. Til formålet har jeg bl.a. hevet et glutenfrit kernebrød op af fryseren. Det minder en del om rugbrød om end det har en lidt anderledes smag. Hvis du udelukkende foretrækker noget der minder meget om rugbrød vil jeg anbefale mit speltgrov brød a la rugbrød. Men nogle dage så har jeg ikke helt tiden til at vente på at dejen hæver 1 dag, så er der her glutenfrie kernebrød altså virkelig en lifesaver for det skal kun hæve 2 x 45 minutter.
Glutenfrit kernebrød a la ‘rugbrød’ – 1 brød
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl solsikkekerner
- 1 dl hørfrø
- 1 spsk bage HUSK (den gule)
- 1 spsk stødt spidskommen (og ja det er ikke en fejl 🙂 )
- 2 ½ dl kogende vand
Bland alle de tørre frø + HUSK og spidskommen i en metalskål eller gryde. Hæld kogende vand på og rør rundt. Lad det stå og afkøle i 5 minutter.
Tør blanding
- 2 dl majsmel
- 1 dl boghvedemel
- 1 dl græskarkerner
- 1 dl rismel, lav evt. dit eget, se her
- 2 tsk fint salt
- 2 tsk natron
Bland det hele godt i en skål.
Våd blanding
- 100 g revet gulerod
- 1/2 dl surdej, kan evt udelades, så tilsæt lidt ekstra mælk. Se her hvordan du laver din egen surdej
- 1 dl laktosefri mælk
- 1 spsk ahornsirup
- 12 g gær (1/4 pakke)
- 1 dl lunkent vand.
Rør vand, surdej og gær sammen i en røreskål. Tilsæt mælk, ahornsirup og revet gulerod. Kom den våde kerneblanding i røreskålen og til den tørre melblanding lidt efter lidt. Rør dejen til det glutenfrie kernebrød på en røremaskine til alt melet er brugt. Den må gerne være lidt lind.
Stil dejen til hævning i skålen under et rent viskestykke i 45 minutter. Smør en 1 – 1,5 liter brødform godt og fyld dejen ned i, når de 45 minutter er gået. Drys med ekstra boghvedemel på toppen af brødet så det er helt dækket. Lad brødet hæve i formen under et viskestykke yderligere 45 minutter.
Varm ovnen op til 250º varm luft. Sæt brødet i ovnen på næstnederste rille og skru ovnen ned til 180º grader og bag brødet 1 time.
Tag brødet ud af formen. (Hvis det sidder fast så lad det stå og afkøle i formen 10 minutter, så løsner det sig pga kondens.) Pak brødet ind i et viskestykke med det samme, mens det er varmt og lad det køle af i viskestykket. Det glutenfrie kernebrød er lettest at skære, hvis man venter til dagen efter. Det har en god holdbarhed og tåler nedfrysning.
En lille note er at solsikkekernerne godt kan skifte farve til grønne pga. natronindholdet. Det er ikke farligt, men en proces der sker fordi solsikkekernerne bliver udsat for natron (base) også skifter de farve. Du kan læse mere her.
∼Ha’ en rigtig dejlig tirsdag!∼