Surdejsbrød af spelt

Fantastisk Spelt Surdejsbrød

Så kom der gang i bloggen igen efter en overspringshandling i mandags. Jeg nåede det simpelthen ikke, fordi der var 100 ting at gøre, efter vi kom hjem fra Madrid.

Men nu må det være slut med det snøvleri, så her kommer opskriften på verdens bedste spelt surdejsbrød. Opskriften her kræver en røremaskine, jeg har en Kenwood, så mere fancy behøver det heller ikke at være. Da jeg i sin tid lavede min surdej, søgte jeg på diverse surdejsbrød og faldt over forskellige versioner. Da jeg holder mig fra hvedemel pga. low fodmap og helst bruger speltmel er der nogle bagetekniske ting, som man skal være opmærksom på.

  • Hovedparten af speltmelet skal helst være sigtet ellers bliver brødet for tungt, dvs. det hæver ikke nok op, fordi dejen ikke kan bære det. Derfor får man det bedste resultat, hvis man holder fuldkornsspelt mængden på det som er angivet i opskriften.
  • En anden ting man skal være obs på er, at dejens konsistens er væsentlig, når det gælder surdejsbrød, og den afhænger af vandtemperatur og melbatchen osv, derfor er mængden af fint mel vejledende. Konsistensen kan jeg bedst beskrive, som at dejen skal være lind uden at være flydende. Den må gerne kunne holde faconen nogenlunde, men uden at være hård. Når dejen har den rette konsistens og er blank og skinnende, så er den klar til at stille til hævning.
  • Speltmel kan kun tåle kortere æltetid dvs. højst 8-10 minutter for ikke at falde sammen.

Billederne er fra et brød, jeg lavede igår, som blev lidt for lindt. Det smager stadig fantastisk, men hvis dejen er for lind, lægger al luften sig i toppen af brødet, og man får et todelt brød med brød i bunden og et stort lufthul i toppen og lufthullerne skulle jo gerne fordele sig i hele brødet 🙂

surdejsbrød 1

1 Speltsurdejsbrød

  • 1 dl surdej (opskriften findes her)
  • 2 dl lunkent vand
  • 5 g gær
  • 1 spsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 3 spsk rapsolie
  • 75 g fuldkornsspeltmel
  • 340 g fint eller sigtet speltmel

Rør gæren ud i vand og surdej og tilsæt salt, sukker og olie samt fuldkornsspeltmel og halvdelen af det sigtede speltmel. Sæt røremaskinen på højeste niveau og tilsæt det resterende mel løbende efterhånden til dejen har en passende konsistens, og dejen virker elastisk. OBS  dejen må ikke æltes mere end 8-10 minutter og mængden af mel kan svinge til begge sider.

Spelt surdejsbrød 1

Dæk røreskålen til med husholdningsfilm, læg et grydelåg ovenpå, og stil den på køkkenbordet til dagen efter.

Dagen efter sættes 2 ovnplader (eller hvis du har en bagesten bruger du den, det har jeg ikke) ovenpå hinanden og ind i ovnen. Tænd ovnen på varm luft og den maksimale temperatur, ovnen kan trække. Når ovnen og ovnpladerne er ved at være varme og ikke før, skrabes dejen ud i den ønskede facon på et stykke bagepapir med mel eller havregryn på, klap den forsigtigt på plads hvis faconen ikke passer og drys den evt. med grovvalsede havregryn.

Når ovnen er varm, trækkes dejen over på en bagerist og fra den kan man trække det ind på de varme ovnplader. Skru ned for varmen til 240 grader varm luft i 15-20 minutter, brødet skal lyde hult og sprødt inden det må tages ud. Lad det køle af på en rist.

Spelt Surdejsbrød 2

∼God onsdag∼

Gem

2 kommentarer til “Fantastisk Spelt Surdejsbrød

    1. Hej Marie Louise, jeg har ikke prøvet. Men hvis du har gode armmuller og bruger lidt ekstra mel så kan du måske godt. Jeg vil nok anbefale at du ælter den igen efter nathævning og former brødet og lader det efterhæve en times tid inden det kommer i ovnen. For det bliver nok lidt tungene pga håndæltning så det ikke rejser sig lige så nemt i ovnen. Men du kan kompensere lidt for det ved at lade det efterhæve også pensle det med lidt vand eller mælk. God aften. Kh Natascha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *