solsikkespirer

Dyrk dine egne spirer – Inspiration #1

Her på tærsklen til foråret så har jeg haft gang i en portion spirer, de minder mig sådan om den der udefinerbare forårsfriskhed. Det er billigt, kræver ikke noget særligt og smager lækkert. Så kom igang med at dyrk spirer!!For et lille års tid siden faldt jeg over det her indlæg på JulieKarlas blog. Jeg fik sådan lyst til at prøve det med at dyrke mine egne spirer. Min eneste erfaring var dengang at gro karsebakker i vindueskarmen. Jeg lånte et par bøger på biblioteket og fandt hurtigt ud af, at det ikke var så svært, som det så ud.Jeg bor i en lejlighed med begrænset plads, og derfor er jeg ikke så begejstret for at investere i alle mulige dimser og anordninger. Man ender jo med at drukne i det. Derfor har jeg endnu ikke købt mig en spirebakke ,for mit gamle syltede agurkeglas løser opgaven fint. Andre gange har jeg også klippet bunden af mælkekartonen og sået spirerne i bunden med økologisk vat. Det kan være en fordel, hvis man gerne vil have mere opretstående spirer, som ikke krøller som de gør i et spireglas.

SpirerSpirer 1

Hvis du har en triptrap plint eller lignende, er den perfekt at stille glasset på, da vandet kan løbe af spirerne så de ikke rådner.

Til mit spireprojekt har jeg brugt et afvasket syltet agurkeglas, et stykke gammelt lagen, en elastik og min plint.  Hvis ikke man har en plint i overskud ligesom mig, kan man også dræne glasset i en si der sidder over en skål, så vandet kan løbe af uden at sejle udover det hele.

spirer 2

Jeg har købt spirefrø her. Mine favoritter er helt klart Solsikkespirer, Mungbønne spirer og Radisespirer. Der er vejledninger bag på de enkelte pakker, så man kan se hvor lang tid frøene skal ligge i blød og hvor mange dage de cirka tager før de er spiseklar. Alfa Alfa spirer er testet og godkendt med et lavt indhold af fodmaps, så dem kan man spirer (og spise) uden bekymring.

Hvis du nu gerne vil eksperimentere her og nu, men ikke lige har en pose med spirefrø stående i skabet, så kan man eksperimentere med linser, alle spiselige uflækkede økologiske linser kan bruges.

Den korte generelle vejledning

  • Mål frø eller linser af i spireglasset og husk på at de bliver 4 gange større under vækst, så tag endelig ikke for mange.
  • Sæt dem i blød i 4 timer (hvis linser, ellers tjek posen), skyl dem i frisk koldt vand, og dræn vandet væk gennem en sigte.
  • Kom spirerne i spireglasset
  • Sæt stoffet på med elastikken og skyl linsespirerne 2 gange dagligt.
  • De må ikke stå i direkte sol, men gerne i indirekte lys på køkkenbordet
  • For linser gælder det at efter 2-3 dage, når der er hvide skud på som er over 1 cm lange, så er de klar til at blive spist. For andre tjek posen for hvornår de er klar til brug.

spirer 3

Nogle gange får man lavet en ordenlig balge spirer klar, hvor man ikke kan spise dem lige med det samme. Så kan de skylles og igen drænes vandet væk, og spirerne opbevares på køl, så holder de længere. Men de skal stadig skylles 1 gang dagligt.

I forhold til bakterier har jeg aldrig oplevet, at det skulle være et problem. Men man kan gøre følgende for at være sikker:

  • Skyl spirerne godt og fjern så mange som muligt af de tomme frøskaller. Det letteste er at komme dem i en stor skål med koldt vand, så flyder de tomme skaller ovenpå eller bundfalder.
  • Bland citronsaft med koldt vand i forholdet 1:6 og sæt spirerne til at trække i vandet i cirka 10  minutter, den lave pH dræber eventuelle bakterier. Skyl spirerne igen inden brug.Spirer 4

 ∼ God spiring ∼

Gem

Gem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *