Når du først har smagt hjemmebagte pitabrød, så bliver de tørre vakuumpakkede pitabrød fra supermarkedet bare aldrig de samme. Jeg har eksperimenteret en del med min surdej og det er der bl.a. kommet de her pitabrød ud af. Jeg bager mine pitabrød på spelt. Selvom de er surdejsbagte bør man nok i eliminationsfasen begrænse indtaget til stort 1 pitabrød pr portion pga indholdet af fruktaner. Læs mere om fruktanindhold i speltbrød her.
Store Surdejs pitabrød, 5-6 stk
- 1 dl surdej, se hvordan du laver din egen her
- 3 dl koldt vand
- 5 g gær
- 1,5 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- 1 knivspids sukker
- 50 g fuldkornsspelt
- ca. 450 g dl fintmalet spelt
Rør surdej, vand og gær sammen med salt, sukker og olie. Rør dejen på en røremaskine. Tilsæt melet lidt efter lidt. Måske skal du bruge lidt mere eller mindre mel, end der er angivet. Dejen skal ikke være flydende, men den må godt være blød, det giver de mest luftlige pitabrød. Sæt dejen til hævning i køleskabet i en skål dækket med husholdningsfilm til dagen efter.
3 timer før du skal bruge pitabrødene, tager du dejen ud af køleskabet og vender den ud på et meldrysset underlag. Håndælt dejen let og del den i 5-6 dejportioner. Smør et stort fad med smagsneutral olie. Fold hver dejportion til en rund kugle, hvor bunden af dejkuglen foldes ind under sig selv nogle gange så dejen ‘spændes’ op. Gør det med alle dej portionerne og placer dem 0med god afstand i det smurte fad. Dæk fadet med husholdningsfilm og sæt det tilbage i køleskabet og lad det efterhæve 2-3 timer i køleskab.
Grunden til at dejen skal efterhæve igen i køleskab er for at skabe luftlommen i pitabrødet, så der er plads til masser af fyld:-)
Efter dejen har hævet for 2. gang tages den ud af køleskab. Nu bliver det lidt tricky. Sørg for at have et meldrysset bagepapir parat. Forsigtigt tages de hævede pitaboller ud af fadet, evt. med en hjælp fra en palet. Selvom pitabollerne er hævet sammen, så kan du forsigtigt med en dejskraber eller kniv løsne dem fra hinanden. Læg pitabollen på det meldryssede bagepapir, og tryk den forsigtigt let ud så den er 1 cm i tykkelsen. Det er vigtigt at man ikke får trykket for hårdt ned i pitabrødet, for så hænger dejen sammen når den bages, og luftlommen bliver mindre.
Gør det samme med resten af pitabollerne. Fordel de ubagte pitabrød på 2 stykker bagepapir. Lad dem efterhæve i 15 minutter. Bag dem midt i ovnen ved 200º varmluft i 10 minutter, til de lige netop er gennembagte, så er de bedst og lækrest.
Jeg kan godt forstå, at nogle synes at det lyder noget omstændigt med pitabrødsbagning. Jeg lover dig til gengæld at når du først har prøvet det, så bliver købepita aldrig det samme.
Jeg laver ofte dobbelt portion pitabrød, når jeg er igang, også gemmer jeg overskuddet i fryseren. Så ligger de klar til den dag man har brug for nem aftensmad.
De er perfekte til falafler og den her pitadressing. Men kødrester og salat er bestemt heller ikke dårligt!
∼Ha’ en rigtig dejlig tirsdag!∼