Kalenderen skriver forår og hvor var det for lækkert vejr igår… men hvor er solen idag? – jeg spejder stadig… Jeg insisterer stædigt på at det er forår, de radiser og salater jeg såede i mit havebed for nogle uger siden i mit havebed pibler så småt op af jorden. Selvom jeg synes at det er forår og vi jo ret beset også er gået på sommertid, så fortæller virkeligheden mig, at jeg har øm hals og snottet næse, derfor får simreretterne lov til at forblive på madplanen lidt endnu.
Her er det chili sin carne, som jeg vil dele med jer idag, og jeg lover dig at du ikke vil savne kødet. Ingredienslisten kan godt se lidt overvældende ud, men det meste er krydderier. Chili sin carne er en simreret og den skal gerne simre mindst 1 time sammenlagt, fordi det er med til at opbygge smagen.
Chili sin Carne, 4 personer eller 2 personer x 2 dage
- 3 små gulerødder eller 2 store
- 1/3 courgette
- 1 stor rød peberfrugt
- 3 grønne toppe fra forårsløg
- 3 spsk hvidløgsolie (se her hvordan du laver din egen)
- 3 laurbærblade
- 1 kanelstang
- 2 stjerneanis
- 2,5 spsk oregano
- 2 spsk stødt spidskommen
- 2 spsk stødt koriander
- 4 spsk balsamico
- 60 g quinoa
- 160 g sorte bønner (fra dåse eller udblødte/kogte)
- 1 dåse hakket tomat + 1 dåse vand
- 1-2 friske chilier efter styrke
- 30 g mørk chokolade 85%
- salt og peber
- laktosefri creme fraiche og frisk koriander eller persille til topping
Begynd med at forberede grøntsagerne. Skyl og skær alle grøntsagerne ud i ret små stykker. Varm hvidløgsolien op i en stor gryde. Steg alle grøntsagerne ved middel varme i 5 minutter til de har taget lidt farve. Derefter kommes alle krydderierne ned til grøntsagerne og der steges lidt videre. Hvis blandingen bliver for tør kan du tilsætte lidt ekstra olie. Tilsæt hel quinoa og steg lidt videre. Kog chilien ind med balsamicoen indtil den er helt fordampet. Skyl de sorte bønner godt, så du får skyldet vandet fra dåsen godt af (indeholder fodmaps) og kom dem op i gryden sammen med de hakkede tomater. Fyld dåsen med de hakkede tomater helt op med vand, så får du også skyllet dåsen samtidig. Lad chili sin carne simre i 30-40 minutter. Bliver den for tyk kan du tilsætte lidt ekstra vand.
Efter chilien har simret 30 minutter klargøres chilien. Start med at smage på et lille stykke af chilien, så du kender styrken på den. Jeg har efterhånden erfaret at man ikke kan se det på farven, man er nødt til at smage sig frem. Jeg hakker 1 chili af middel styrke og jeg er også til middel + stærk mad. Så hvis du ikke er til stærk mad skal du måske kun hakke 1/2 chili og omvendt hvis din chili skal rive godt skal du måske bruge 1,5 chili. Hak den mængden chili du skal bruge og kom den op i gryden til chili sin carne og rør godt.
Jeg sesrverer altid chili sin / con carne med ris, men man kan jo gøre som man synes. Mens chilien simrer de sidste 20 minutter kan man passende sætte ris over, hvis man er til det.
Efter 20 minutter smages chilien til med salt og peber og styrken tjekkes. Evt. kan der tilsættes lidt mere oregano, spidskommen eller koriander. Når du er tilfreds med smagen, smider du chokoladen i gryden og lader den smelte. Rør godt i gryden, det giver en så god afrunding af smagen.
Server chili sin carne med ris eller brød (fx foccacia brød i bradepande), og top med laktosefri creme fraiche og koriander. Har du en rest tilbage dagen derpå, kan den passende blive til en ny aftensmad med majspandekager og salsa. Evt. kan en portion eller rest også fryses ned til en travl dag.
∼Ha’ en dejlig mandag!∼