vegetar lasagne

Vegetar lasagne med Courgette

For mig er lasagne den ultimative comfort food, også kan man endda lægge den sammen dagen i forvejen, så den bare skal i ovnen inden spisetid. Jeg er selv ret begejstret for ikke at spise så meget kød og den her udgave af lasagne vil jeg tro at selv den mest kødelskende person vil kunne acceptere.

vegetar, lasagne, squash, knoldselleri, aftensmad, spinat, low fodmap, fodmap venlig, gastroequation

Vegetar Lasagne – 4 personer

Fyldig grøntsagssovs

  • 5 grønne toppe fra forårsløg (eller 1 lille løg, hvis det ikke behøver at være low fodmap)
  • 3 medium str. gulerødder
  • 150 g knoldselleri
  • 1-2 spsk hvidløgsolie
  • 1-2 spsk olivenolie
  • 1 spsk oregano
  • 1 spsk timian
  • 1 knivspids chiliflager
  • 2 laurbærblade
  • salt og peber
  • 2 spsk balsamico
  • 1 stor spsk tomatkoncentrat (ikke testet på low fodmap, kan udelades og evt. erstattes med en løgfri ketchup)
  • 1 dåse hakket tomat + 1 dåse vand
  • 1 stor kvist rosmarin
  • evt. smages til med en knivspids sukker
  • 240 g courgette (ca. 1 stk) i grove tern

Rens grønne forårsløgstoppe, gulerødder og knoldselleri og hak dem fint. Er du lidt halvdoven som mig, kan man med fordel smide det i en minihakker. Varm en mellemstor gryde op, og tilsæt hvidløgs- og olivenolie. Steg forårsløg, gulerødder og knoldselleri godt af ved middelvarme i 5-10 minutter. Det lyder af lang tid, men det stegeoverfladen er med til at give den gode smag. Tilsæt krydderier, balsamico og tomatkoncentrat. Steg godt i et minuts tid. Tilsæt hakkede tomater og skyl dåsen med en dåse vand, som også kommes i sovsen. Tilsæt rosmarinkvisten hel. Lad grøntsagssovsen simre mindst 30 minutter, gerne 1 time hvis du har tid. Smag den til med evt. ekstra krydderi, salt, peber og lidt sukker. Skyl courgetten og skær den i grove tern, læg den i sovsen 5-10 minutter før den er færdig, så den stadig har bid.

Bechamelsauce

  • 15 g smør
  • 3 spsk mel (*)
  • 4,5 dl mælk, evt. laktosefri
  • 1 knivspids muskatnød
  • salt og peber

Smelt smørret i en gryde. Rør melet godt ud i smørret med et piskeris. Tilsæt 1 dl af mælken af gangen, endelig ikke det hele på en gang. Begynd med at tilsætte den første dl mælk til melbollen i gryden, rør den godt ud til den er uden klumper. Rør i saucen til den begynder at blive varm og tykne. Tilsæt den næste deciliter mælk til saucen og rør i den til den igen begynder at tykne. Gentag det med den sidste mælk til saucen har en god konsistens og smag til med muskatnød og salt og peber.

(*) Her kan anvendes hvedemel eller speltmel, da det i så små mængder (retten er til 4 personer) ikke burde føre til reaktioner, alternativt kan man jævne med en glutenfri melblanding.

Yderligere skal der bruges:

  • 200 g frossen spinat (gerne optøet) (kan udelades
  • lasagneplader (for low fodmap restriktiv vælg glutenfri, tjek appen)
  • mozzarellaost til topping enten hel eller revet

Smør et stort fad med en smule fedtstof og læg lidt grøntsagssovs i bunden. Læg et lag lasagneplader ovenpå og læg et nyt lag sovs sammen med lidt bechamelsovs og et lag lasagneplader og forsæt til du har 3-4 lag. I midten kan du lave et lag spinat ovenpå lasagnepladerne med bechamelsovs også ellers forsætte med lasagneplader, grøntsagssovs og bechamel. Fordel mozzarella osten på toppen. Kan evt. lægges sammen dagen før den skal bruges. Bag den 30-45 minutter i ovnen ved 175 grader almindelig ovn til osten er gylden. Lad den hvile et kvarters tid før du serverer den, med en grøn salat og godt brød til.

vegetar, lasagne, squash, knoldselleri, aftensmad, spinat, low fodmap, fodmap venlig, gastroequation

Jeg er personligt ikke den store ostefan, men det er min bedre halvdel, så derfor er der rasp på min andel af lasagnen og mozzarella på resten.

∼Kan du ha’ en dejlig aften!∼

Husk du kan følge med på instagram @gastroequation_dk og på ♥bloglovin’

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *