Surdejshævede Pirogger med feta, laks og spinat

surdejshaevede-pirogger-med-feta-laks-og-spinat-4Lune pirogger med feta, laks og spinat – det er bare gennemført lækkert. Pirogger er egentlig en gær/surdejs hævet dej med indbagt fyld. Jeg synes spinat, feta og laks står perfekt til hinanden. Men du kan sagtens variere fyldet til lige præcis din favorit. De er gode til frokost(kurven), kan bruges som en hurtig aftensmad og er perfekte på farten. Vi var en tur i Sønderjylland i sommerhus med familien i weekenden og det tog nogle timer i bil at kommer derover, piroggerne var perfekt køremad, da man kan spise dem med en hånd.

surdejshaevede-pirogger-med-feta-laks-og-spinat-3

Pirogger 14 stk

  • 2,5 dl laktosefri mælk
  • 2/3 dl surdej (se her hvordan du laver din egen)
  • 5 g gær
  • 35 g smør
  • 1 spsk ahornsirup
  • 1 tsk salt
  • 100 g fuldkornsspelt
  • ca. 275 g speltmel
  • æg til pensling
  • lidt sesamfrø til pynt

Rør mælk, gær og surdej sammen. Tilsæt ahornsirup, salt og fuldkornsspeltmel. Tilsæt speltmelet lidt efter lidt og kør dejen på en røremaskine til den er samlet og fast men stadig en lille smule klistret. Måske skal du bruge lidt mere eller lidt mindre mel. Sæt dejen på køl med husholdningsfilm henover. Lad den hæve til næste dag.

Fyld (laves næste dag):

  • 2 laksefileter (ca. 225 g)
  • 200 g frossen spinat (ca 6 spinatkugler)
  • 200 g feta
  • Lidt salt (ikke for meget, da fetaen er salt i sig selv)
  • peber

Tø spinaten op og lad den dryppe af i et dørslag. Skær skindet af laksefileterne og skær laksen i små tern. Læg laksen i en skål. Smuldr fetaen udover laksen og kom optøede spinat i. Rør fyldet sammen til det er en jævn masse og krydr med salt og peber.

Tag dejen ud af skålen og ælt den let. Fordel den i 14 nogenlunde lige stor stykker. Form hvert dej stykke til en lille bolle og rul den ud med en kagerulle til en rund dejcirkel. Fordel ca. 1,5 spsk (med top) fyld på den ene dejhalvdel og luk den anden halvdel henover. Lav gaffelmærker hen langs kanten. Gør sådan med de resten af dejstykkerne.

Tænd ovnen på 200 ° C. Pensl alle piroggerne med æg og pynt med sesamfrø, her har jeg brugt sorte sesamfrø, men lyse kan sagtens bruges. Bag piroggerne til de er gyldne i ca. 15-20 minutter.

Lad dem afkøle til de kun er lune, så brænder man sig ikke på fyldet. Skal de gemmes til senere, skal de opbevares på køl pga. fyldet.

surdejshaevede-pirogger-med-feta-laks-og-spinat-2

 

∼Ha’ en rigtig dejlig tirsdag!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *