Mættende minestrone

Minestrone er en rigtig mættende tøm ud i køleskabet suppe, og derfor findes den i virkelig mange versioner fx. vegansk, med bacon, med bønner, sågar med ris har jeg set udgaver. Derfor giver det sig selv, at der er forholdsvist frit valg på hylderne, hvis man har lyst til at kaste sig ud i det. Jeg synes personligt at et godt brød til eller croutoner gratineret med parmasan er et must som tilbehør. 

Jeg lavede minestrone til os igår og det var virkelig dejligt på sådan en råkold mandag, der dog sluttede med solstrejf.

Mættende minestrone, 2 personer

  • 50 g god bacon
  • 1 spsk hvidløgsolie + lidt til servering, se her hvordan du laver det let selv
  • 1 pastinak (hvis du har, ellers brug en ekstra gulerod)
  • 1 stor gulerod
  • 1/2 courgette (ca. 100 g)
  • Knoldselleri (ca. 200 g)
  • 1 kartoffel (medium str)
  • 2 grønne toppe fra forårsløg
  • 200 ml hakket tomat fra dåse (frys resten af dåsen ned, eller gem det i et glas i køleskabet)
  • 2 kugler frossen spinat (ca. 60 g)
  • 1/2 liter vand
  • salt + peber
  • 40 g tørrede pastaskruer (evt. glutenfri)(*)
  • lidt revet parmasan til topping
  • frisk persille eller basilikum til topping

Mulige alternativer der også kunne komme i minestronen kunne være: Kikærter fra dåse (vær opmærksom på mængden), hokkaido græskar i tern og en stang bladselleri (Vær obs på mængden)

Skyl alle grøntsager, skræl kun rodfrugterne, hvis de er meget grimme. Der sidder mange fibre i skrællen, som er gavnlige for os. Skær alle grøntsagerne i tern på cirka 1 x 1 cm. Skyl og skær de grønne toppe fra forårsløg i tynde skiver.

Varm en sauterpande eller en gryde med stor stegeflade godt op. Skær baconen i små tern. Brun baconen af og tilsæt hvidløgsolie. Steg grøntsagerne godt ved middelvarme i cirka 10 minutter, så de tager lidt farve. Tilsæt hakket tomat, vand og frossen spinat. Lad minestronen simre under låg i cirka 20 minutter. Smag minestronen til med salt og peber. Tilsæt pastaskruer og evt. lidt ekstra vand og lad den simre 8-10 minutter mere, til pastaen lige netop er mør.

Server minestronen rygende varm med basilikum eller persille på toppen sammen med revet parmasan + godt brød til, find gode ideer til godt brød her.

(*) Små mængder alm. hvedepasta har et lille indhold af fodmaps og derfor bør man kunne tolerere helt op til 74 g kogt hvede pasta per portionssstørrelse. Her er mængden cirka 80 g kogt pasta fordelt på to portioner.

Minestrone er fryseegnet, men hvis du vil lave en stor portion og fryse ned, så anbefaler jeg at du koger og fryser pastaen ned for sig selv, så undgår du at det vokser sig stort og suger al væsken.

FORSLAG TIL REINTRODUKTION

Minestrone er også lækkert med bønner i. Desværre for os fodmappers så har bønner sædvanligvis ikke et lavt indhold af fodmaps. Til gengæld kan man bruge dem til reintroduktion. Hvis du kan finde bønner på dåse, så har de et lidt lavere indhold af fodmaps, da de lækker ud i væsken. Forslag til reintroduktion af testede fødevarer kunne være: Black beans eller Borlotti på dåse, da de kun indeholder galaktaner (GOS) og ikke fructaner. Det gør reintroduktionen lettere.

Eksempelvis kunne en testportion af kogte bønner være:

  • 35 g per portion 1. dag
  • 70 g per portion 2. dag
  • 105 g per portion 3. dag

Kilde: Low fodmap diet 3- giver ro i maven, Muusmann forlag 2015, du kan læse den på ereolen.dk her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *