Jeg ved det…. Jeg ved det… jeg poster absurd mange brødopskrifter, og spiser man ikke brød, så kan det godt blive lidt enerverende i længden at læse med. Beklager på forhånd, men jeg elsker altså nybagt brød. For et par uger siden postede Anne-Christine på valdemarsro dette brød som jeg lod mig inspirere lidt af.
Ideen med at man bare smider foccacia dejen i en bradepande, pynter den, og sætter den i ovnen er svært tiltalende på travl hverdag. Det er blevet min nye suppebrødsfavorit. Er du mere til foccacia boller, så ligger der allerede en opskrift på dem på siden, du finder den her. Fordi det er foccacia i bradepande kan man også tillade sig at lade dejen være lidt mere lind (da den ikke kan flyde udover kanten) og det giver et super brød.
Foccacia i bradepande (ca. 30 x 40 cm), ca. 20 stk udskåret
- 1,5 dl surdej, se her hvordan du laver din egen
- 3 dl lunkent vand
- 5 g gær
- 3 spsk olivenolie
- 2 tsk fint salt
- 100 g fuldkornsspelt
- 400 – 450 g fint speltmel
Rør surdej, vand og gær sammen. Tilsæt olivenolie, salt og fuldkornsspelt. Rør dejen på en røremaskine, hvor det fine speltmel tilsættes lidt af gangen. Dejen skal være skinnende og lidt lind (den kommer jo i form). Rør dejen godt, men ikke mere end 5-7 minutter for at speltens hæveevne ikke forringes. Når dejen er færdigrørt dækkes skålen med husholdningsfilm og sættes på køl til næste dag.
Topping til Foccacia i bradepande:
- lidt smagsneutral til smøring af bagepapir
- ca. 2 spsk hvidløgsolie, se her hvordan du laver din egen
- et par cherrytomater
- lidt friske krydderurter af hvad du nu har, fx rosmarin, timian, oregano
- Flagesalt og peber
- evt. lidt chiliflager
Næste dag beklædes en bradepande (30×40 cm) med bagepapir som smøres med lidt smagsneutral olie. Hæld dejen ned i formen og træk den ud så den ligger jævnt og går helt ud i hjørnerne. Tænd ovnen på 200º C varmluft og lad foccacien efterhæve 20-30 minutter.
Skær tomaterne i skiver så der er 3-4 skiver af hver tomat alt efter størrelse. Pensl hele brødet med hvidløgsolie og drys med flagesalt og peber. Fordel tomatskiverne ovenpå sammen med de friske krydderurter. Evt. kan man også sagtens bruge tørrede krydderier. Kan man godt li lidt styrke til sit brød, kan man krydre med lidt chiliflager og evt. som mig nøjes med chili på halvdelen.
Bag brødet midt i ovnen i 15-20 minutter, tag det ud når det er sprødt og gyldent. Brødet er virkelig lækkert til suppe med lidt smør på. Jeg spiste det selv til græskarsuppe igår og hønsekødssuppe i sidste uge. Men det vil også være suverænt til Fiskesuppe med hvid fisk og rød peberfrugt, Kartoffelsuppe eller Hønsekødssuppe med et asiatisk twist.
Hvis du som jeg vælger at komme tomater på foccaciaen, så skal brødet spises indenfor kort tid for at undgå mug i tomaten alternativt kan det opbevares på køl eller i fryseren.
∼Ha’ en rigtig dejlig onsdag!∼