Der har været lidt stille herinde den sidste uge, for jeg har været i sommerhus og nyde det gode vejr sammen med familien. Grillmad, solskin, afslapning i en liggestol og sejltur i kano er noget af det jeg har brugt tiden på. Dejligt til en afveksling, men nu er det ellers også dejligt at være hjemme igen. Inden vi tog afsted bagte jeg flutes til vores minestrone og de er virkelig også geniale til grillmad eller hyggefrokost, også er de nemme at lave.
Surdejs flutes – 3 stk
- 1 dl surdej (se hvordan du laver din egen her)
- 3 dl koldt vand
- 5 g gær
- 3 spsk olivenolie
- 1 spsk fint salt
- 1 tsk rørsukker
- 75 g fuldkornsspelt
- 450-500 g lys speltmel + lidt ekstra mel til udrulning
- hvidløgsolie til pensling (se her hvordan du laver din egen)
- krydderier til topping efter eget valg, jeg brugte
- chiliflager
- flage salt
- herbes de provence
- krydderblanding med tørret citronskal og rosmarin salt
Rør surdej, vand og gær sammen i en røreskål. Tilsæt olivenolie, salt og sukker og fuldkornsspelt i gær blandingen. Rør den lyse speltmel i lidt efter lidt til dejen er fast, måske skal du bruge lidt mere eller lidt mindre mel. Dejen kan æltes i hånden hvis du har gode muller ellers brug en røremaskine. Vær opmærksom på at speltdeje ikke bør æltes mere end 8-10 minutter, for ikke at hæveevnen formindskes. Når dejen har en god fast konsistens uden at være tør, stilles den tildækket på køl til næste dag.
Næste dag æltes dejen let og deles i 3 boller. Rul bollerne til 3 flutes på et stykke bagepapir. Lad dem efterhæve 1 time under et rent viskestykke. Tænd ovnen på 200º C varmluft. Imens ovnen varmer op, pensles de 3 flutes med hvidløgsolie og krydres efter smag og behag. Hvis man ikke er så meget til krydrede flutes, så er flager af havsalt altid godt.
Bag de 3 flutes midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyldne og sprøde. Vær opmærksom på at ovn bagetiden er vejledende da det afhænger meget af ovnen.
Et nybagt stykke flute med smør på er lækkert til det meste og er lækrest nybagt. Har man overskud, kan de enten fryses ned eller pakkes ind i et viskestykkes på køkkenbordet, så bevares sprødheden i brødet og man undgår at det bliver gummiagtigt.
∼Kan I have en rigtig god tirsdag!∼