Jeg har en overflod af farvede bladbeder i mit lille havebed, det er cirka 4 kvm, så det er begrænset, hvor mange grøntsager, der kan være. I foråret såede jeg bl.a. bladbeder og dem har jeg virkelig glæde af. Hvis ikke man kender bladbeder, så kan man forveksle det med salat, men de smager lidt mere hen ad friske rødbeder. Jeg er fan også pga. farverne 🙂 Jeg har været på udkig efter retter hvor jeg kunne få dem spist. De er lækre (også stænglerne) i wok retter, men jeg har manglet lidt inspiration til salater.
Jeg er en flittig bruger af biblioteket, og der så jeg en dag denne bog udstillet og snuppede den med hjem. (Helt enkelt mad med 5 ingredienser af Carsten Kyster)
Det er ikke en low fodmap opskriftsbog, men derfor kan man godt hente lidt inspiration alligevel. Konceptet med at bruge få, men gode ingredienser er genialt i mine øjne. I bogen var denne lækre sensommersalat med bladbeder, den er virkelig god. Har du dem ikke i haven og kan du ikke skaffe de lækre bladbeder eller sølvbeder, så erstat dem med friske spinatblade.
Sensommersalat med appelsin og bladbeder, 2 personer
- 250 g gulerødder
- 1 spsk olivenolie
- 4 kviste frisk timian eller 1 spsk tørret timian
- 1 appelsin
- 1 1/2 spsk græskarkerner
- 25 g bladbede blade (også kaldet mangold salat)
Marinade:
- Saften og skallen af en 1/2 øko appelsin
- 1 spsk olivenolie
- 1/2 tsk sennep
- salt og peber
Tænd ovnen på 200 grader. Skrub og vask gulerødderne rigtig godt, skræl dem kun, hvis det er højst nødvendigt. Der er gode kostfibre i skrællen, som det ikke er nødvendigt at fodre skraldespanden med. Skær gulerødderne i grove stykker og vend dem med olivenolie, hakket timian, salt og peber. Bag gulerødderne i ovnen i 15-20 minutter til de er møre.
Imens skylles bladbede bladene (eller spinatbladene) og appelsinen skrælles og skæres i fileter. Læg dem på et fad. Rist græskarkernerne på en varm pande. Rør marinaden sammen ved at rive skallen af den halve appelsin og presse saften ud af den, rør det med olivenolie, sennep, salt og peber. Husk at smage til. Fordel de varme møre gulerødder i fadet med appelsin og bladbedeblade og hæld marinaden over, pynt med de ristede græskarkerner.
Skulle man være i besiddelse af en rest feta, gør den sig glimrende ovenpå.
∼Ha’ en rigtig dejlig mandag!∼
Når man skal bruge appelsinfileter, kan man få mere ud af appelsinen, hvis man begynder med at rive appelsinskallen, inden man skærer skrællen af med en skarp kniv. Og når man siden skærer fileterne, så kan man skære hen over en skål – og på den måde opsamle saft til dressingen.
Hej Lise, tak for dine gode fif, dem vil jeg huske 🙂
// Natascha