Lidt om stresskontrol – nedbring IBS symptomer

Så blev det fredag igen. Lige nu føles det som om, der er mere tid til rådighed i hverdagene, end der er i weekenderne. Det minder mig lidt om gymnasie tiden, hvor nogle brugte hverdagene til at lade op til weekenden. Forhåbentlig bliver det en god weekend alligevel til trods for, at der er mange ting på programmet. Stress = virkelig dårlig mave for mit vedkommende. Måske har I det også sådan? I hvert fald oplever mange med IBS en forværring i symptomer, hvis de er stressede.

Jeg føler selv at det er vigtigt at forsøge tage en ting af gangen, selv når man har mange bolde i luften. Ærligt talt, så går det ikke altid lige godt.

Min strategi til stresskontrol er de 3 P’er.

  • Planlægning, mange ting er nemmere og klares hurtigere ved god planlægning
  • Peace, Fred og ro fra forstyrrende ting som mail, sms og sociale medier kan også være en god hjælp til ikke at blive helt udkokset
  • Pyt, sig pyt når du ikke overkommer eller har tid til det du gerne ville. Det er nok i virkeligheden det sværeste..

Planlægning

Jeg er kæmpe stor fan af appen Wunderlist! Så hvis du elsker at krydse ting på lister af lige så meget som mig  (og gerne vil spare papiret), så er den meget anbefalelsesværdig. Den findes også som app til windows 10, så man kan samkøre pc’en med mobilen, en god feature. Jeg planlægger alt fra feriepakning, indkøbslister og madplaner til hvad ‘der skal spises ud af i kolonialskabet’. – Ja jeg ved det godt, jeg er en kontrolfreak…

Peace (eller fred og Ro, men de 3 p’er lød jo godt)

Nogle gange hjælper det, at lukke ned for en bippende eller lysende mobil, hvis man skal koble ordentlig fra eller være produktiv. Hvem har ikke prøvet at sætte sig til at se en tv-serie, også når afsnittet er slut, sidder man og spørger sig selv om, hvad afsnittet egentlig handlede om, fordi man har haft næsen i mobilen istedet for øjnene på skærmen.

Hvis man som mig ikke altid kan administrere det scenarie, så findes der en genial app der hedder Forrest. Konceptet er, at du indstiller en tid du vil lukke ned for mobilen, i den tid vil appen minde dig om at holde fingrene fra mobilen. Kan du det, vil du til gengæld blive belønnet med et træ på en virtuel mark. Det lyder skørt, men det er motiverende.

PyT

Lær at  sige pyt. Det lyder så let ikke..? Jeg er perfektionist og hader rent ud sagt ikke at nå det jeg har sat mig for. Men istedet for at tæve løs på dig selv med din indre bebrejdende stemme, så tving dig selv til at sige pyt. Når jeg er ekstra gal i skralden på mig selv over det hele, så spørger jeg mig selv om, hvor vigtigt det var, at jeg nåede det jeg ville, kontra mennesker der ikke har til dagen og vejen. Så er mine problemer som regel ikke så store alligevel.

Helt at undgå stress i nogen form er der nok ikke andre end dovendyret der kan opnå, men det at have god stresskontrol giver også en forbedret IBS kontrol.

Find flere gode råd til håndtering af stress på Monash Universitys blog her.

∼Med denne lille peptalk om stresskontrol, vil jeg ønske dig en rigtig god weekend!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *