kartoffelpizza

Kartoffelpizza med surdej & spelt

Hvem kan ikke bruge en pizza på sådan en kold fredag som den her? Især med tanke på at der nok går et stykke tid før vi vender tilbage til normalen. Jeg er vild med kartoffelpizza, her er det i ‘hvid’ version uden tomatsauce og den kan nu også noget. For at få den mest low fodmap venlige pizzabund og som smager at pizza har jeg valgt at bage den på spelt og surdej. Hvis ikke det behøver at være low fodmap, kan du istedet bage med alm hvedemel og anvende lidt mere gær samt kortere hævetid.

kartoffelpizza

Prøv også: Glutenfrie Pizzasnegle

KARTOFFELPIZZA M. SURDEJ & SPELT

Antal: 2 stk ——Samlet Tid: + 1 dag ——Arbejdstid: 1 time
Ingredienser
Pizzadej (Dag 1)

  • 1 dl surdej
  • 3 dl lunkent vand
  • 7 g gær
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 spsk fint salt
  • Et nip sukker
  • 60 g fuldkorns speltmel (kan erstattes af sigtet speltmel)
  • 450-500 g sigtet speltmel
  • + lidt ekstra mel til udrulning og lidt smagsneutral olie
  • Pizza fyld

  • 4 medium str. kartofler
  • 2 hele mozzerella
  • 1 rosmarinkvist eller 1 spsk tørret rosmarin
  • olivenolie
  • flagesalt og peber
  • Fremgangsmåde (Dag 1)

    Rør gæren ud i vand og surdej. Tilsæt olivenolie, salt og sukker. Ælt melet i lidt efter lidt enten i hånden eller på en røremaskine. Afpas mængden af mel til når dejen føles semifast uden af klistre, måske skal den have mere eller mindre af melet end angivet. Det afhænger lidt af vand, temperatur og malingsgrad på melet. Læg dejen i en tildækket skål i køleskabet til næste dag.

    Fremgangsmåde (Dag 2)

    Er du i tidsnød kan du godt udelade nedenstående trin, men har du tiden så vil jeg klart anbefale at gøre det, for det giver bedre bund og gør den lettere at arbejde med. Et par timer (gerne 3 timer) inden du skal lave kartoffelpizza, tages dejen ud af køleskabet. Smør 2 mindre skåle med lidt smagsneutral olie, og smør den ene side på 2 frokosttallerkener med olie også. Læg dejen på et meldrysset underlag. Del dejen i to. Spænd dejen op under sig selv. Det gøres ved at runde dejklumpen til en kugle og folde den ind under sig selv i bunden flere gange, så dejen spændes ud i, så den kan stå som en kugle i skålen. Gør dette ved begge dejklumper. Læg dem i skålen med den olierede side af tallerkenen som låg, og sæt dem på køl i et par timer.

    Efter hævning i køleskab tages dejene ud, og lægges på hver sit meldryssede underlag. Jeg foretrækker at trække mine pizzaer ud med hænderne fremfor kagerulle (det bevarer mere luft i dejen), men det kræver at din dej er nogenlunde elastisk, og engang imellem vil min dej heller ikke som jeg vil, også er der altså ingen skam i at ty til kagerullen 🙂

    Tænd ovnen på højest mulige temperatur (mindst 250 grader) og varmluft, med ovnpladen i ovnen. Pizzaer skal bagest ved højest mulig varme for at blive bedst og ovnen + pladen skal være helt varm når du sætte pizzaen ind.

    Rul eller træk dejen ud. Hvis du vil trække den ud, gøres det nemmest ved at trække den ud fra midten, så du langsomt få fladet den ud hele vejen rundt, pas på med at gøre den for tynd. Det kræver lidt gefühl og det kan være lidt svært de første par gange, men så giver det altså også nogle flotte runde pizzaer. Men som sagt er den ikke elastisk nok, så vælg kagerullen.

    Rengør kartoflerne og skær dem så i så tynde skiver som muligt. Fordel dem på de 2 pizzabunde. Smuldr en mozzerella ud på hver pizzabund. Dryp med olivenolie. Fordel finthakket eller tørret rosmarin henover kartoffelpizzaerne. Krydr med flagesalt og peber.

    Bag en pizza ad gangen midt i ovnen i ca. 10 minutter (ovntiden kan godt variere alt efter ovn og temperatur), vend den rundt efter de første 5 minutter. Server kartoffelpizzaen med et ekstra dryp olivenolie og evt. lidt frisk rosmarin på toppen.

    kartoffelpizza

    Kartoffelpizzaen er alsidige og kan bruges til madpakken, til aftensmad og hvis de skæres ud i tynde slices kan de også bruges som appetizere til gæstemad. Skal der en smule kød indover så smager den nu også godt med en smule røget skinke eller bacon på.


    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *