Lejlighed og have

Hvordan man kombinerer lejlighed og have

Som den kvikke læser måske har bemærket, så bor vi i en mindre lejlighed med en fransk altan. MEN jeg har faktisk min helt egen lille have. I dette indlæg vil jeg gerne dele lidt tanker om, hvad man kan gøre, hvis ikke man lige er beriget med en villahave, men godt kunne tænke sig lidt haveliv.

Vi har efterhånden boet i vores lejlighed i mere end 5 år, men det var faktisk først sidste år, at jeg fik taget mig sammen til at tale med vores vicevært om en tilladelse til at sætte et højbed op i vores fælles have. Jeg havde puslet med ideen længe, men jeg fik først et skub til at få gjort noget ved det, da jeg talte med en anden i opgangen, der også godt kunne tænke sig et havebed.

Vi fik tilladelse til at sætte et bed op og fik anvist et solrigt sted i haven. Det er måske ikke alle steder man kan få lov til det, men anbefalingen herfra er:  Spørg de ansvarlige om det er vicevært, andelsbestyrelse, ejerbestyrelse eller beboerrepræsentation. Det værste svar du kan få er et nej. Det er nok de færreste der vil sige nej, hvis man spørger pænt. Noget andet jeg også synes er rigtig dejligt er, hvis man finder nogle allierede at samarbejde med, måske er der andre end dig, der også kunne tænke sig en lille have 🙂 Så har man også nogle, der kan passe bedet, mens man er på ferie.

Min nabo var meget fiks på fingrene, så de byggede vores højbed, og vi skaffede jorden. Vi valgte ikke at bygge det i langtidsholdbart træ, fordi vi bor til leje, så en holdbarhed på 3-4 år passer fint til vores behov. Fordi vores højbed står tæt på ydermuren, er der gravet en plastsikring mellem højbed og muren ned, for at undgå det værste fugt. Vi har også valgt at lægge fiberdug i bunden af vores højbede for at begrænse det værste ukrudt. Samlet set endte prisen på bedet på under 1000 kr, så det var en investering på under 500 kr til hver. Det blev først færdigt i juli 2015, så vi nåede ikke at få fuld valuta for pengene sidste år, så jeg har glædet mig som et lille barn til, hvad jeg skulle plante i år.

kombiner lejlighed og have 1

Det eneste skår i glæden, som jeg har haft, er en dum kat, der bliver ved med at grave og bruge mit bed som toilet. Det ødelagde alle mine gulerødder sidste år, øv. Da jeg desværre ikke har tid til at sidde nede foran bedet med en vandpistol og holde vagt, har jeg tænkt i alternative løsninger. Kaffegrus og theblade skræmte den ikke væk. Det mest succesfulde jeg har afprøvet, er, at dække bedet med fiberdug også lade de små planter spire og gro under fiberdugen. Der kan både trænge lys og vand igennem fiberdugen, og her i det lunefulde forår så holder den samtidig på varmen, så planterne også kan tåle let frost. Indtil videre fungerer det glimrende, mine radiser har det fantastisk. Jeg har endnu ikke fjernet fiberdugen, det vil jeg først gøre når bedet er groet tæt til, for det afskrækker nemlig også banditkatten. Har I nogle gode fif til at holde katte ude af bede så hører jeg dem gerne 🙂

Kombiner lejlighed og have 3

Sidste år prøvede jeg lidt forskelligt med varierende succes. I år har jeg sat mig lidt ind i, hvad der skulle være relativt nemt at dyrke og som giver et stort udbytte. Jeg har planlagt, at der skal være det her i højbedet:

  • tomater
  • drueagurker
  • courgetter
  • forårsløg
  • radiser
  • salater
  • krydderurter

Et lille fif til tomaterne er noget jeg har lært af en børnehave. Køb den sort tomater du gerne vil have i haven. Skær en af tomaterne i skiver, som du lægger på jorden i en spirebakke. Efter nogle få dage vil tomatskiven forrådne og spire, efter et par uger har du en fiks og færdig tomatplante, evt. kan man fjerne sideskuddene, så der kun er et skud pr plante.

radiser fra haven

Måske tænker du nu, jeg har slet ikke mulighed for at få et højbed, og jeg har en meget lille altan, hvor der ikke kan være noget. Tro mig jeg har verdens fladeste franske altan, der kan faktisk være overraskende meget, og jeg har endda ikke udnyttet den fuldt ud, fordi jeg gerne vil have lidt luft til at nyde udsigten, og sidde og nyde solen ♥ Hvis du har et altangitter, der minder om vores, kan du overveje at have altankasser for oven og hængepotter forneden. Jeg har valgt primært at have krydderurter på altanen fordi så er de lige indenfor rækkevidde. Purløg, dild, mynte og persille har jeg haft gode erfaringer med, både vores franske altan og højbed vender mod syd, og der er derfor solrigt og varmt. Basilikum dyrker jeg i mit køkkenvindue, der vender mod nord, for den smelter simpelthen på altanen. Mynte dyrker jeg i potte, for at den ikke skal brede sig vildt og uhæmmet. Jeg har gerne 2 potter med dild og persille, som jeg har sået forskudt, så har jeg frisk persille og dild hele tiden. Jeg har også sået koriander, den synes jeg er lidt tricky. Jeg har endnu ikke knækket koden til den, men jeg prøver igen i år. Jeg har også købt frø til thaibasilikum, timian og oregano. Derudover har jeg ærter på altanen, planen er at ærterne skal kravle op af altangitteret.

Kombiner lejlighed og have 2

Jeg håber at det kan give lidt inspiration til at udnytte de muligheder, som du har for at have en lille ‘have’. Stor eller lille, så er det bare dejligt med frisk dild, purløg og basilikum.

∼Ha en rigtig dejlig solskinsdag∼

Gem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *