hørfrø

Hørfrø – ny status

Hvis du har appen fra Monash, så har du måske opdaget det for lang tid siden. Hørfrø har ændret status. Jeg har først opdaget det nu, så bær over med mig:-)

Tidligere var tolerancegrænsen 100 g pr portionsstørrelse. Efter min mening skal man virkelig elske hørfrø for at komme op i de mængder. Den grænse er ændret nu drastisk.

Nu er den sat ned til højst 15 g pr portionsstørrelse. Et større indtag vil medfører et højt indtag af oligosakkarider – galaktaner.

I praksis har det for en del sandsynligvis ikke den store betydning, mens det for andre kan være en øjenåbner. Mange bøger og internetsider anbefaler nemlig at hørfrø kan anvendes som et mildt afføringsmiddel. En stor del af de fiberrige fødevarer udelukkes nemlig i eliminationsfasen af low fodmap diet og det kan for nogen betyde problemer forstoppelse pga. de manglende fibre.

hoerfroe, gastroequation, low fodmap diet

Har det nogen betydning?

Hvis man i forvejen indtager hørfrø i sin morgengrød eller brød, og supplerer det med ekstra hørfrø på toppen for ekstra fibre, kan man imidlertid nemt komme til at overstige det samlede indtag på 15 g pr portionsstørrelse. Især fordi mange meltyper, gryn, nødder og kerner ofte har en begrænsning ift. oligosakkarider. Er man sensitiv overfor denne gruppe, kan ‘bægeret’ så at sige lettere blive fyldt med fodmaps og kan måske give mavegener.

Så er man ny på low fodmap diæten og i elminationsfasen, så kan det være en fordel at være opmærksom på ikke at indtage store mængder hørfrø. Jeg har vejet en spiseskefuld i min skestørrelse. Der vejer 1 spsk hørfrø cirka 8 g. Har man ikke oplevet problemer med hørfrø eller gruppen oligosakkarider generelt, så skal man bare fortsætte som hidtil. Er man istedet i den båd at maven stadig driller, så var det måske en ide at udskifte hørfrø til loppefrøskaller som fibertilskud/mildt afføringsmiddel

Idag findes loppefrøskaller i mange udgaver, det behøver ikke være den gammelkendte grønne HUSK, der kan være svær at få ned. Der findes både en tyndere drikkeudgave eller som et decideret fiberdrys til morgenmaden (fx. sylliflor).

Du kan se mine opskrifter der indeholder hørfrø her.

∼Ha’ en dejlig tirsdag, og skal vi så ikke satse på at August giver os sommeren tilbage!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *