Så er det blevet onsdag igen. Før jeg begyndte at tænke i low fodmap baner, så er der en kage, der altid har fulgt mig lige fra jeg flyttede hjemmefra. Drømmekage er på ingen måde sund eller sukkerfri, men den smager vanvittig godt og er et hit hos de fleste. I en periode bagte jeg den så ofte at jeg kunne opskriften udenad. Jeg har brugt drømmekage som flyttekage, picnickage eller sammenskudskage.
Da jeg først begyndte på low fodmap diæten, mentes speltmel at have et lavt indhold af fodmaps. Så i begyndelsen erstattede jeg bare hvedemel med speltmel i drømmekagen. Yderligere testning viste dog senere, at det lave indhold af fodmaps i speltmel ikke var så lavt endda, og at spelt bedst tolereres hvis det langtidshæver med surdej for så sænkes fruktanindholdet.
Det fik mig til at eksperimentere med en glutenfri udgave af drømmekage, som jeg selv er ret tilfreds med. Drømmekage er bedst 1. eller 2. dag, især når den er glutenfri. Den bliver ikke tør, men den har en tendens til at smuldre lidt, hvis den står længere.
Glutenfri drømmekage, 22 cm springform (dobbel op hvis du ønsker bradepande størrelse)
- 150 g rørsukker
- 2 æg
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 spsk HUSK (den grønne)
- 60 g rismel (Blend evt dit eget, se her)
- 35 g blendede fintvalsede havregryn (evt. glutenfri)
- 35 g kartoffelmel
- 1 tsk bagepulver
- 0,7 dl laktosefri mælk
- 25 g smeltet smør
Rør æg, rørsukker, vaniljesukker og HUSK lyst og luftigt med en håndmixer. Blend havregryn og bland det med rismel og kartoffelmel i en anden skål og sigt bagepulver i melblandingen og vend det i melet. Rør skiftevis melblandingen, mælk og smeltet smør i æggeblandingen indtil den er lind. Dejen skal skal være lidt mere lind end man forventer. Tænd ovnen på 175 ºC almindelig ovn. Beklæd en rund springform med bagepapir og hæld dejen i. Bag kagen i cirka 20 minutter til den fast, prik evt. i den med en kødnål.
Imens drømmekagen bager forberedes toppingen.
- 50 g smør
- 70 g kokosmel
- 130 g brun farin
- 0,3 dl laktosefri mælk
Smelt smør i en gryde. Kom kokosmel, brun farin og laktosefri mælk i smørblandingen og kog toppingen op ved svag varme.
Når drømmekagen er færdigbagt tages den ud, og ovntemperaturen sættes op til 225 ºC almindelig ovn. Mens ovnen varmer op, fordeles toppingen ovenpå drømmekagen. Stamp toppingen en smule med en kniv, så den samler sig som et fast lag ovenpå kagen.
Sæt kagen tilbage i ovnen ved 225 ºC i 5-8 minutter, til toppingen bobler, brunes og karamelliserer, så den er fast på toppen. Hold øje med kagen, den skal have til minuttet før den bliver brændt.
Tag kagen ud og lad den afkøle. Drømmekagen smager rigtig dejligt lun.
∼Ha’ en dejlig onsdag!∼