Så er fridagene slut, og regnen rent ud sagt vælter ned. Jeg havde ellers lige håbet på forår… Men det kommer snart, det er jeg sikker på, men indtil da står den stadig på te og stearinlys. Det slog mig i dag, at frikadeller egentlig er en helårsting. Man spiser det til de de tunge kartoffelretter om vinteren, og om sommeren går frikadeller ganske godt med kartoffelsalat.
Nogle gange skal man bare ‘keep it simple’. Frikadeller er en af de ting, der efter min mening ikke skal pilles for meget ved. Måske er det bare sådan, at man hænger ved det man er vokset op med? Er det mon det udtrykket ‘mors mad er altid bedst’ sigter til? Eller er mad ikke kun en oplevelse for ganen, men en oplevelse hvor alle sanser spiller ind. Nogle af de bedste måltider, som jeg har fået gennem livet, har ikke været de bedste gastronomisk set, men man knytter nogle minder op på dem, der gør dem til noget helt særligt.
Kender I det, når en pasta kødssovs bare smager himmelsk, ikke fordi man har opdaget den dybe krydderitallerken, men fordi man er træt og hundesulten? For mig så smager maden bare en bedre når jeg er kvæstet.
Nå, det var lige et sidespring. Tilbage til frikadellerne, jeg synes de smager bedst sådan her, man kan peppe dem op med alverdens ting, men hvorfor ændre på noget der fungerer fint? 🙂
Frikadeller, giver cirka 20 små
- 500 g eller 400 g hakket svin eller kalv og flæsk gerne lav fedtprocent
- 2 grønne toppe af forårsløg
- 1 æg
- 1 dl fintvalsede havregryn
- 2 dl laktosefri minimælk (hvis laktose tolereres bruger du alm. mælk)
- salt og peber, vær gerne lidt rundhåndede
- smør eller flydende margarine til stegning
Hak toppene fra forårsløgene fint, og bland alle tingene i skål med en gaffel, så farsen er jævn. Lad farsen sætte sig, mens du varmer panden op. Steg frikadellerne af ved høj varmen og skru ned for blusset, når der er stegeskorpe på begge sider. Steg dem færdig ved lav varme på blusset i 7-8 minutter eller i ovnen til de er faste.
Server med dit yndlingstilbehør, de er også gode i sandwichs eller på rugbrød eller med de her rodfrugter. Eller med kartoffelsalat (se her).
∼Velbekomme∼