Det her indlæg skulle egentlig have været oppe for et par dage siden, men tiden var ikke lige med mig, så bedre sent end aldrig. 🙂 Mit tema på bloggen for 2018 er at spise efter sæson, det har jeg lavet et lille skriv om her. I februar kunne jeg godt tænke mig at spise grønkål på 1000 måder (ja altså i overført betydning). Måske har du allerede taget grønkålen til dig? Jeg tror i hvert fald, at jeg får lettere ved den her udfordring, end jeg havde med rødbeden i januar, men det må fremtiden vise. Hvis ikke du allerede har taget grønkålen med storm, så har jeg 3 gode grunde til at du skal spise mere grønkål.
3 gode grunde til at spise grønkål
- Grønkål har et højt indhold af C-vitamin, faktisk 3 gange højere pr 100 g end fx appelsin (*)
- Grønkål har et højt indehold af kostfibre på 6,2g pr 100 g. (*) De gavnlige effekter af kostfibre tæller bl.a. at de medvirker til øget mæthed, mindre tendens til forstoppelse, mere stabilt blodsukker også medvirker de også til en god sammensætning af tarmbakterier.
- Grønkål er en god kilde til calcium, da det indeholder 219 mg pr 100 g.
(*) Kilde: DTU’s fødevaredatabase, frida.fooddata.dk
Her i vinterhalvåret er det dejligt med en grøntsag der stadig gror. Jeg har faktisk selv en enkelt tilbage i mit lille havebed. Som I kan se på billedet har jeg spist godt af den, så jeg må ud og supplere forsyningen op andetstedsfra.
I forhold til low fodmap diet er grønkål en genial grøntsag, da den kan spises uden restriktioner. Kostfiberindholdet er også værd at hæfte sig ved, da mange på low fodmap kan have svært ved at spise nok fibre og der er grønkålen jo genial.
Grønkål er en af de ældst dyrkede grøntsager i Danmark, og den er blevet dyrket i stor stil fordi den netop kunne klare vinterkulden. Faktisk kan grønkål tolerere helt ned til -20 grader. I dag kan man få grønkål i flere farver, men den mest kendte er nok store grønne med krusede blade.
Grønkåls fif
I forhold til tilberedning er der lige et par fif jeg gerne vil give videre. Frisk kål skal snittes fint og har brug for dressing, gerne en god vinagrette, ellers bliver det for tørt at tygge sig igennem. Vær særlig opmærksom hvis du køber færdigsnittet grønkål, de har en tendens til at være lidt tørre i det.
Jeg er selv tilhænger af at lave store portioner mad til flere dage. Med grønkål er der lige et par ting man skal være særligt opmærksom på. Grønkål indeholder nitrat (det gør spinat i øvrigt også). For at undgå at det omdannes til nitrit, skal varmebehandlet grønkål (det gælder ikke rå grønkål) køles hurtigt ned. Dvs. bruger du grønkål i varme retter og har rester, så skal de direkte i køleskabet (ikke stå til afkøling på køkkenbordet). Når du skal spise dine rester er det til gengæld vigtigt at de bliver varmet godt igennem, gerne til over 75 grader.
Så nu er der bare tilbage at tage udfordringen op! Har du nogle gode tips til at spise grønkål så tip mig gerne i kommentarfeltet. Du kan også tyvstarte og lave dig en lækker greenie med grønkål eller en dejlig grønkålssalat til aftensmaden.
∼Kan I have en dejlig weekend!∼
- Husk du kan følge med på instagram @gastroequation_dk og på ♥bloglovin’