dahl med græskar

Dahl med grønkål og græskar

Sådan som vejret arter sig, så er det vist stadig tid til de varmende retter. En af mine nyeste vinter favoritter er dahl med græskar og grønkål, som jeg har tyvstjålet fra Mia Gardum. Hendes side er desværre ikke online længere, så jeg kan ikke linke til den. Jeg har tilpasset opskriften lidt til mine præferencer, men grundidéen er den samme. Græskar gør bare retten ekstra cremet og grønkålen giver lidt ekstra bid. Hvordan går det med månedens grønkåls udfordring? Her går det godt, i hvert fald bedre end med rødbeden.

Jeg har lige en lille note til opskriften. Hvis du er i eliminationsfasen af low fodmap diet, vil jeg istedet anbefale dig min anden opskrift på dahl, der er 100 % low fodmap venlig. Har du ingen problemer med at spise linser, så er det bare at spise løs.

dahl, groentsager, vegetar, groenkaal, graeskar, gastroequation, indisk, spis efter saesonDahl med græskar og grønkål

Til 2 personer i sig selv eller 4 personer hvis der spises ris og brød til

  • 4 spsk hvidløgsolie (se her hvordan du laver din egen)
  • 1 lille rødløg eller 75 g grønne forårsløgstoppe (*)
  • 2 cm ingefær
  • 1/2 hokkaido græskar (butternut kan også bruges) (*)
  • 4 stængler grønkål
  • 4 spsk karry
  • 2 tsk spidskommen
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 dåse kokosmælk (gem resten på køl eller frys det ned)
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 dåse vand
  • 200 g tørrede røde split linser (*)
  • salt og peber

(*) Low fodmap info: Røde linser indeholder oligosakkarider, linser på dåse har et lavere indhold end tørrede linser fordi fodmaps lækker ud i væsken fra dåsen. Derfor har denne opskrift et for højt indhold af oligosakkarider til at kunne spises i eliminationsfasen. Har du ikke problemer med oligosakkarider er det bare at spise løs. Hvis retten skal indeholde færrest mulige fodmaps, bør man holde sig til at bruge hokkaido græskar fremfor butternut, da butternut indeholder både oligosakkarider og polyoler hvis det spises i større mængder. Det samme gælder for løg der bør man vælge grønne toppe fra forårsløg fremfor rødløg.

grøntsagsdahl med agurke raita
Hvis du søger en low fodmap venlig udgave af dahl, så prøv min grøntsagsdahl her.

Topping

  • ristede sesamfrø
  • lidt frisk krydderurt fx persille eller koriander
  • evt. lidt creme fraiche eller yoghurt (evt. laktosefri)

Hak løg eller forårsløgstoppe fint. Hak ingefær fint. Skyl græskaret. Er det et øko græskar behøver du ikke skrælle det, bare skrub skallen godt. Rens græskarret for kerner. Skær græskaret i skiver og derefter i grove tern. Skyl grønkålen godt især ved de krøllede blade. Skær det groveste stykke af stilken og skær grønkålen i grove stykker. Varm en 5 liters gryde op med hvidløgsolien i og steg løg og ingefær af. Tilsæt krydderierne og steg det af ved middel varme et par minutter. Tilsæt røde linser, græskar og grønkål og tilføj en dåse hakkede tomater, kokosmælk og vand.

Skru ned for blusset og lad det hele simre under låg i 45 minutter til en times tid. Rør løbende i gryden, så linserne ikke sætter sig i bunden. Hvis den bliver for fast kan du evt. tilsætte lidt mere vand til sidst. Smag dahlen til med salt og peber og evt. lidt ekstra krydderi.

Et lille tip omkring krydderier, jeg køber gerne mine hos søstrene grene, tiger, normal eller hos grønthandleren. Der får man nemlig dobbelt mængde til den halve pris så bliver budgettet i sprængt, som hvis man skal ud og købe det hele i supermarkedet. Det hjælper især i en ret som dahl hvor man jo bruger mange krydderier. 

Rist sesamfrøene på en tør pande og servér dahlen med ristede sesamfrø lidt frisk koriander eller persille og en smule creme fraiche eller yoghurt. Vil du strække retten lidt, så lav den knap så fast og server ris og naanbrød til.

dahl, groentsager, vegetar, groenkaal, graeskar, gastroequation, indisk, spis efter saeson

∼Ha’ en rigtig dejlig torsdag!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *