Da nyheden om at modne bananer ikke længere har et så lavt fodmaps, som man havde gået og troet, så blev jeg ærlig talt lidt irriteret. Jeg har over den sidste måneds tid forsøgt at efterligne en brownie, som jeg smagte på Irmas madmesse. Den var funderet på dadler og pintobønner. Begge dele giver mig desværre mavekneb, så derfor har jeg funderet min brownie på moden banan og butterbeans. Hvis spørgsmålet om hvordan butterbeans kan have et lavt indhold af fodmaps og hvad al den snak om bananer går ud på popper op, så kan du læse mere om baggrunden lige her.
Lang historie kort, så har jeg regnet på det og efter de nye anbefalinger, kan man stadig nyde de her banan brownies, man skal bare begrænse sig til højst 3 stykker pr portion. Det går helt fint, da det er en brownie, som har en mættende og konfekt lignende smag og konsistens.
Banan Brownies – 16 stykker
- 1,5 moden banan (medium størrelse)
- 70 g butterbeans (enten udblødt og kogte eller fra dåse)
- 1 spsk peanutbutter, se her hvordan du laver det selv uden tilsætningsstoffer
- 1 æg
- 1 tsk vaniljesukker
- 25 g blendede havregryn
- 1 spsk ren kakao
- 1/2 tsk bagepulver
- 25 g smør
- 40 g mørk chokolade 70 % kakao
- lidt kokosflager eller kokosmel til pynt
Mos banan groft i en skål. Blend butterbeans, peanutbutter og 1/3 af bananmosen, til det er en hel homogen masse. Pisk æg og vaniljesukker luftigt i en anden skål med håndmixer. Smelt smørret i en lille kasserolle, tag gryden af varmen og læg chokoladen i og lad den smelte ud i smørret. Bland de blendede havregryn, kakao og bagepulver (sigt evt. bagepulveret) og vend det op i æggemassen. Vend ligeledes bønnemassen, bananmosen og smør/chokolade op i æggemassen og vend det godt til det er helt blandet.
Tænd ovnen på 175ºC almindelig ovn. Beklæd en lille form eller et lille ildfast fad med bagepapir, mit fad er 14 x 14 cm, hvis dit fad er større, så skal de have kortere tid i ovnen. Fordel dejen til banan brownies i formen og glat den så godt som muligt på toppen. Pynt med lidt kokosflager eller kokosmel på toppen. Bag kagen midt i ovnen i cirka 20-30 minutter, hold øje med den, den skal kun lige akkurat være bagt, så hellere underbage end at overbage den. Jeg plejer at prikke i den med en kødnål med jævne mellemrum, og når den ikke er flydende mere tager jeg den ud.
Lad den afkøle på køkkenbordet. Nu kommer det allersværeste. Stil banan brownies på køl til dagen efter, de smager bedst når de har fået lov til at stå, de bliver mere fyldige i chokoladesmagen af at stå. Skær kagen ud til brownies i små kvadrater med en skarp kniv. Hvis du har problemer med fructose, så er det vigtigt at du skærer kagen ud i 16 stykker og holder dig til kun at spise 3 stykker af gangen.
Nyd dem kolde til en god kop kaffe eller the til.
∼Ha’ en dejlig søndag!∼