roedkaalssalat med appelsin

Rødkålssalat med appelsin

Så er det første indlæg på bloggen klar. Både lidt hyggeligt, men også lidt grænseoverskridende. Hvis du undrer dig over navnet på bloggen, eller hvem jeg er, så kig ind under fanerne øverst, de skulle gerne opklare tingene lidt.

Her i den første uge, som blogger vil jeg bruge pladsen på appelsiner. De er i sæson lige nu, og økologiske appelsiner kan fås til en fornuftig pris lige for tiden. Måske er jeg ikke den eneste, der har undret mig over forskellen på almindelige appelsiner og blodappelsiner. Så jeg slog det op. Tilfældigvis har jeg lige lånt en moppedreng af en bog på biblioteket, der hedder ’Grønt Grundkøkken’ af Nikolaj Kirk & Mikkel Maarbjerg, sandelig om der ikke var et afsnit om appelsiner.

Jeg citerer: ”Blodappelsin er en betegnelse for appelsiner med rødt frugtkød. Den røde farve fremkommer kun, når frugterne har fået tilpas kølig nattetemperatur. Det er appelsinens frugtsyre, som danner farvestoffet i frugtkødet og på nogle sorter tilmed også i skallen.” (Side 95 i føromtalte bog.)

Jeg var faktisk ret overrasket. Jeg troede egentlig, at det var specielle appelsinsorter, der blev til blodappelsiner. Det er også ærgerligt, at man ikke kan få den effekt bare ved at putte dem i køleskabet 🙂
Jeg kan godt li’ kål, allerbedst når det har været forbi mandolinjernet, men mindre kan også gøre det. Så her i vinterperioden hvor det meste grønt kommer fra Langbortistan og har efterladt smagen samme sted, så er kål altså en vinder!

Gem

Gem

Prøv også: Græskarsalat med grønkål og feta

RØDKÅLSSALAT MED APPELSIN

Antal: 2 personer ——Samlet Tid: 20 minutter
Ingredienser

  • 150 g rødkål
  • 1 1/2 appelsin (helst øko eller ubehandlet da man skal bruge skallen)
  • 2 spsk græskarkerner
  • En håndfuld persille
  • flagesalt og peber
  • Marinade
  • 2 spsk appelsinsaft (fra appelsinen nævnt tidligere)
  • 1 spsk æblecider eddike
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 tsk ahornsirup
  • 1 knivspids dijon sennep
  • et nip flagesalt
  • Fremgangsmåde

    Riv appelsinskallen på et rivejern eller brug et julienne jern til at få skallen af i flager. Brug kun det yderste af skallen. Skræl appelsinerne gem en kvart til saft til marinade. Skær resten i tynde fileter og fjern eventuelle sten.

    Rist græskarkernerne på en tør pande. Hak persillen fint. Snit rødkålen fint enten på et mandolinjern eller fint med en skarp kniv. Det kan hjælpe at gøre det istedet. Hiv blade af kålstokken. Rul et blad af gangen sammen til en pølse og snit fint med en skarp kniv. Så har du fintskåret kål.

    Ryst ingredienserne til marinaden sammen i et syltetøjsglas, du kan også piske det sammen med et piskeris i en lille skål. Kom kålen i en skål og hæld marinaden udover og kram den ind i rødkålen med hænderne. Kom herefter appelsinskal, appelsinfileter og persille i og vend det rundt. Top med græskarkerner. Nyd den flotte rødkålssalat som den er eller som tilbehør til stegt kød.


    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *