Så står der et par fridage lige om hjørnet for de fleste. Hvad enten du har fyldt den med praktiske gøremål, eller du skal slappe af sammen med dine nærmeste, så må du have et par dejlige dage! Er du én af dem der skal på arbejde, mens alle har fri, så føler jeg med dig. Jeg havde også en årrække med fast arbejde hver påske. Noget af det der kan gøre en weekend eller sådan et par ekstra fridage til noget ekstra særligt er god morgenmad i hvert fald ud fra mit synspunkt. Jeg har altid haft et svagt punkt for gulerodsbrud. Da jeg var teenager, var det min guilty pleasure hos bageren inden jeg stod på toget mod Aalborg og gymnasiet, hvis jeg vel at mærke var stået op i ordentlig tid. Men gulerodsbruddet fra den tid tror jeg må kategorises mere over i det kageagtige, hvor jeg med årene har fået mere smag for godt brød. Men kærligheden til gulerodsbrud har jeg stadig. Her får du den i en low fodmap venlig version.
Prøv også: Surdejshævede rosinboller med chiafrø
LANGTIDSHÆVEDE GULERODSBRUD MED SURDEJ
Antal: 10-12 stk — Samlet Tid: + 12 timer — Arbejdstid: 30 minutter — Fryseegnet: JA
Ingredienser
Fremgangsmåde
Riv gulerødderne groft på et rivejern. Rør surdej, lunkent vand og gær sammen. Tilsæt salt, sukker, revne gulerødder, rapsolie og solsikkekerner.
Vej melet af. Tilsæt fuldkornsspelt melet og halvdelen af det sigtede speltmel. Begynd at røre dejen på røremaskine eller ælt den i hånden (det kræver lidt ekstra muller).
Tilsæt det resterede mel lidt efter lidt, til dejen bliver glat og samler sig. Ælt den i 5 minutters tid. Dejen til gulerodsbrud er en klistret dej, så pas på med at give den for meget mel.
Dæk skålen med dejen i til med et grydelåg eller husholdsningsfilm og sæt den på køl til næste dag.
Dagen efter tages dejen ud af køleskabet og så sættes der 10-12 gulerodsbrud på en bageplade med en ske. Lad dem efterhæve i 45 minutter. Pensl dem med lidt sammenpisket æg og pynt med solsikkekerner.
Bag dem ved 200 grader almindelig ovn i 15 minutter, når der er 5 minutter tilbage vendes pladen så de tager ensartet farve.
Nyd gulerodsbrudene til morgenmaden, i madpakken og de er også gode dagen derpå efter en tur på brødristeren også kan de fryses.
Tips til opskriften
- Spiser du ikke efter low fodmap diet kan du fint udskifte sigtet spelt med hvedemel og fuldkornsspelt med fx. grahamsmel.
- Sigtet spelt kan have meget forskellig tekstur er den meget groftmalet (dvs. mørk) kan det være en fordel at prøve et andet mærke som er mere fintmalet også lave en blanding af de 2, så får du en bedre tekstur og en langt bedre bageevne
- Har du lyst til noget der kunne minde om en muslibolle kan der også fint tilsættes nødder efter eget valg og evt. rosiner eller tranebær