Jeg vil afprøve et nyt tiltag her på bloggen nemlig restetips. Idag vil jeg gerne byde ind med lakserilette. Jeg prøver selv at undgå at smide god mad ud (den kan dog ske for selv den bedste, at noget forputter sig i køleskabet), og samtidig elsker jeg også at kunne transformere rester om til et nyt måltid. Det er der nemlig flere fordele ved, for man sparer tid, penge og resurser. Derfor synes jeg at det er så oplagt at forsøge at komme i en god vane med, for det kræver at man lige tænker sig om en ekstra gang, når man laver mad. Hjemme hos os falder vi nemt i fælden, ’hvis det er der, så kan vi ligeså godt spise det’. Så jeg plejer at vurdere mængden af aftensmad, inden jeg sætter den på bordet og evt. tage det fra som det første, hvis jeg tydeligt kan se, at der er overskud af fx fisk eller kød, det er selvfølgelig svært med ris og pasta mm. Jeg håber, at det kan inspirere lidt til, hvad man kan stille op med sine rester, så resterne kommer til at stråle i en ny ret, istedet for at gå i glemslen i køleskabet.
Da det er meget forskelligt, hvad vi hver især har i køleskabet, vil restetipsene ikke være eksakte opskrifter, men mere forslag der lægger op til, at man bruger det, som man lige har stående. For det er jo ideen med restemad ikke? At man får brugt de fødevarer op man har stående og betalt.
I tirsdags fik vi flødespinat pasta med plukket ovnbagt laks og grønt. Da jeg lavede det, kunne jeg godt se, at der var mere laks end vi egentlig behøvede, så jeg gemte halvdelen i køleskabet, så vi kunne lave lakserilette dagen efter. Det var så dejligt i går, for vi havde en lang dag på arbejde, hvor madlavning ikke var det der stod højest på ønskelisten.
Lakserilette til 2
- Et stykke gemt laks (omkring 100-150g)
- En slat mayonnaise
- Et par store spsk surmælksprodukt (laktosefrit hvis du er på restriktiv diæt) Brug det du har, om det er creme fraiche, yoghurt, skyr, ymer, a38
- Citronsaft
- Frisk eller frossen hakket krydderurt (jeg havde frossen dild i fryseren, så det fik riletten et ordenligt skud af) Men koriander, persille, purløg, basilikum kan sagtens bruges istedet for.
- Salt og Peber
- Hvis du har røget paprika, så giv den et lille nip, for at give riletten en lidt røget smag
Pluk laksen og rør den med mayo og surmælksprodukt, smag til med citron, krydderurt, salt og peber. Pynt evt med lidt krydderurt på toppen. Lad den trække i køleskab 1/2 time inden servering.
Server den med brød til. Er det en lidt kedelig rest, så rist den på brødristeren, spis den lun med lidt smør og lakserilette og lidt salat hvis man har. Har du lidt umage grøntsagsrester, så skær dem ud til snackgrøntsager og sæt dem i glas.