Den her opskrift går helt tilbage fra min barndom, hvor min søster og jeg var med min mor i køkkenet. Vi fik lov til at ælte småkagedejen og forme den til stænger, og det var altid lidt nervepirrende at samle dejene i en stor stang. Så kom det spændende altid når man skulle til at skære den ud, og se hvor flot mønsteret i brikkerne blev. Jeg har hørt de her småkager benævnt med mange navne bl.a. skaktern, men for mig er det slet og ret brikker.
Det er en supersimpel småkage, men som vækker minder og glæde hos de fleste, også ser den super godt ud. Man kan endda fryse stængerne ned inden de bliver skåret ud også tage dem op når man skal bruge dem. Er du ikke på LFD (low fodmap diæten) så kan du snildt erstatte sigtet speltmel med almindelig hvedemel.
BRIKKER, EN KLASSISK SMÅKAGE BAGT PÅ SPELTMEL
Antal: 90 stk——Samlet Tid: 2 timer——Arbejdstid: 1 time——Fryseegnet: Ja
Ingredienser
DEJ 1 (lys)
DEJ 2 (mørk)
Fremgangsmåde
Vej de tørre ingredienser af til hver dej i 2 skåle. Skær smørret i mindre tern og kom det op til dejene i de 2 skåle. Smuldr smørret ind i dejen for hver af skålene til den samler sig. Det letteste er at begynde med den lyse også samle den mørke bagefter, for så er man fri for at vaske hænder indimellem. Rul hver dej ud i 2 lange stænger (ca. 50 cm pr stk) og saml dem til sidst i en stor stang på kryds, så man får det karakteristiske mønster. (Se evt. billedet nedenunder)
Læg dejen på køl i 1 time til den er fast. Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn. Skær småkagestangen ud i skiver på lidt under 1/2 cm i bredden. Fordel småkageskiverne på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg dem ikke for tæt, da de vokser under bagning. Bag småkagerne på den midterste rist i 7 minutter, hold øje med dem det sidste minut da det lige pludselig går stærkt (evt. vend pladen hvis din ovn varmer skævt). Afkøl dem på en bagerist og nyd dem til en varm kop af det du holder mest af.Den skarpsindige læser vil måske undre sig over at jeg har brugt sigtet speltmel i opskriften, for er det low fodmap? Speltmel er en af de ting der står lidt uklart i low fodmap diæten, fordi der er meldinger i øst og i vest.
Monash University (i Australien) som tester fødevarer har flere forskellige udmeldinger. Én der siger at medmindre du bager på surdej så er spelt ikke low fodmap, omvendt har de testet ‘økologisk sigtet spelt’ i deres app og der er 100 g sigtet speltmel en ‘grøn’ portion.
Jeg har valgt at se pragmatisk på det, der indgår 250 g sigtet speltmel i opskriften der giver cirka 90 småkager eller brikker. Dvs rundt regnet under 3g sigtet speltmel pr småkage og er du som mig og spiser en 3-4 stykker så er du under 12 g for en portion, også er der altså langt op til 100 g der er angivet som grøn portion.
Er du til mere læsestof om spelt ift. low fodmap så kan jeg anbefale et virkelig godt indlæg som den danske diætist Mia Schomacker har skrevet.
Er du blevet hooked på småkager, eller er du mere til de glutenfri udgaver (uden speltmel), så find alle mine opskrifter på småkager her.