appelsinsirup

Appelsinsirup #7 Restetips

Appelsinsirup er en måde at udnytte hele appelsinen på, så du også får brugt den dejlige skal. Jeg kan personligt rigtigt godt li’ at gøre et godt tilbud, det kan gøre mig helt grundglad. I løbet af årene har jeg forsøgt at give min skraldespand i køkkenet lige så stort fokus som min indkøbskurv. Og det giver mig faktisk samme AHA oplevelse og glæde, hvis jeg kan knække koden til noget jeg ellers haft for vane til at forvise til udsmidning. Og det har i lang tid irriteret mig grænseløst at skallerne til citrusfrugter og især appelsiner bare endte sine dage i skraldet, når nu der er så meget smag i skallen. Det forudsætter selvfølgelig at citrusfrugterne ikke er overfladebehandlede (vælg øko hvis du vil være sikker). Her kommer mit forslag til en ægte reste appelsinsirup (eller anden citrus sirup) + et par gode tips til hvad man eller kan stille op med skallen.

Prøv også: Karamelliseret Appelsinmarmelade

APPELSINSIRUP

Antal: 1 GLAS ——Samlet Tid: 1 time ——Arbejdstid: 20 minutter
Ingredienser

  • Skræl af 3 store appelsiner eller anden citrusfrugt
  • 1,5 dl vand
  • 150 g sukker
  • 1 tsk honning
  • Fremgangsmåde

    Brug en skarp kniv til at fjerne alle de hvide hinder fra skallen, så der kun er det yderste lag tilbage. Skær skallen i 1 – 2 cm smalle bånd.

    Kog en gryde med vand op og læg appelsinskallerne i. Lad dem kog i 5 minutter. Hæld vandet fra og kog en ny portion vand op og kog igen skallerne i 5 minutter. Hæld vandet fra igen. Det skulle gerne være med til at fjerne bitterheden fra skallen.

    Kog 1,5 dl vand og sukker op ved svag varme til sukkeret smelter, tilsæt de opkogte appelsinskaller. Lad det simre ved lav varme i 30 minutter. Rør indimellem.

    Tilsæt til sidst en 1 tsk honning så siruppen holder sig flydende også i afkølet tilstand (ellers kan den godt sætte sig). Lad appelsinsiruppen afkøle et par timer eller natten over på køkkenbordet.

    Kom appelsinsiruppen på et skoldet glas og opbevar den på køl. Brug den som du ellers ville bruge en sukkersirup på yoghurt, pandekager, vafler osv. Evt. kan den også være en god base som sukkersirup til drinks og mocktails.

    Jeg har med succes samlet skaller fra appelsiner, jeg alligevel spiste henover nogle dage, smidt dem på glas i køleskabet også lavet sirup når jeg havde skaller fra nogle stykker.

    appelsinsirup

    Hvad kan man ellers stille op med skallen?

    • For alle ubehandlede citrusfrugter gælder det at skallen kan rives fint, fryses fladt ned på et stykke bagepapir (så det ikke samler sig i en klump) også senere samles i en lynlåspose på frost til du mangler lidt appelsinskal i din chokoladekage eller citronskal i thairetten osv. Det er klart lettest at rive skallen inden man åbner frugten, hvis man ved at man skal bruge det hele
    • Man kan også kandisere sine skaller, det er i virkeligheden bare en udvidelse af appelsinsirup, se her på valdemarsro.dk hvordan det kan gøres
    • Man kan også tørre citronskal i ovnen eller på køkkenbordet ved lav varme og støde det sammen med rosmarin+flagesalt. Så får man en virkelig fortrinlig blanding, der er meget anvendelig (også til fisk)

    Elsker du også at eksperimentere med at holde mad ude af skraldespanden så tjek mine andre restehacks her og har du lyst til mere inspiration så er @togoodtogo’s instagram konto også et godt sted at finde inspiration.


    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *