Glutenfri og laktosefri medaljer

I anledning af vi for alvor har ramt efteråret med orange blade, vind i håret og minsandten også har været efterårsferie (for nogle). Så vil jeg gerne dele min favorit opskrift på mine yndlings flødekager, nemlig medaljer. Jeg elsker at de er søde, sprøde og en anelse syrlige på samme tid. De eneste dårlige jeg kan sige om medaljer er at der ikke er nogen pæn måde at spise dem på 🙂 Så hvis du har lidt ekstra tid i weekenden så tag dig tid til at prøve medaljekunsten af, det er faktisk ikke så svært.

medaljer, flødekager, kiwi, glutenfri, laktosefri, low fodmap, gastroequation

Medaljer 8 stk

Vaniljecreme

  • 2 1/4 dl laktosefri mælk
  • 1/4 dl laktosefri piskefløde
  • 35 g rørsukker
  • 1/2 vaniljestang
  • 20 g majsstivelse
  • 40 g (2 stk) æggeblommer

Inden du går igang vil jeg lige understrege at vaniljecremen skal hvile mindst 3 timer inden brug, den kan også laves dagen før man skal bruge den.

Cremen må også hellere være for tyk end for tynd, for så er det rigtig svært at få medaljerne til at stå pænt. Skulle cremen gryne en lille smule betyder det ikke noget i det samlede resultat, medmindre du er virkelig feinschmecker:-)

Skrab kornene ud af vaniljestangen og tryk det sammen med 1 tsk af sukkeret så vaniljekornene skiller. Varm mælk (gem 1/2 dl) og piskefløde op i en lille kasserolle sammen med den tomme vaniljestang. Rør sukker, vanilje(sukker), majsstivelse, æggeblommer og den halve dl mælk sammen med en håndmixer. Når mælken er varm og næsten koger hældes vanilje-ægge blandingen op i mælken og der skrues ned på lav varme og piskes indtil vaniljecremen tykner. Når den er tyk, og den skal være tyk for ikke at flyde ud, hældes cremen over i en skål. Læg husholdningsfilm henover cremen og tryk den ned så den ligger direkte på cremen, så undgår man kondens. Stil vaniljecremen på køl i mindst 3 timer inden brug.

Bunde – 16 stk

  • 75 g majsmel + lidt mel til udrulning
  • 75 g blendede havregryn
  • 75 g koldt smør
  • 50 g flormelis
  • 1/2 æg

Rør alle de tørre ingredienser sammen. Skær smørret i tern og smuldr det ud i den tørre blanding til det ligner revet ost. Saml dejen med det halve æg. Er den meget klistret kan den stilles 1/2 time på køl. Rul dejen tyndt ud i lidt majsmel og stik bundene ud (ca. 8 cm i diameter) enten med et vandglas eller en udstikker. Placer forsigtigt de udstukne bunde på en bageplade med bagepapir. Der skal være 16 stk. Bag bundene midt i ovnen ved 200º C almindelig ovn i cirka 7-8 minutter til de er lysebrune i kanten.

Til Medaljer skal du yderligere bruge:

  • flormelis + vand til glasur
  • lidt frysetørrede hindbær til pynt
  • 3,5 dl laktosefri piskefløde
  • 8 spsk hindbær eller jordbærmarmelade (uden tilsat fruktose for at være low fodmap)
  • lidt udskåret frugt til pynt (vælg frugt med lavt indhold af fodmaps som fx kiwi, jordbær eller appelsin)

Sorter de 16 afkølede bunde, brug de 8 som er mindst pæne til bunden. De 8 pæneste overtrækkes med hvid glasur af flormelis og drysses med frysetørrede hindbær. Pisk fløden til en lidt fast flødeskum og kom det i en sprøjtepose. Ejer du ikke sådan én kan du komme flødeskummen i en frysepose og klippe et passende hul i det ene hjørne og bruge det som en sprøjtepose.

Sprøjt flødeskummen på de 8 bunde uden glasur i en åben cirkel, så der er et hul i midten uden flødeskum. Sprøjt det i 2-3 cm højde. Læg 1 spsk marmelade i midten af bunden i det tomme hul. Rør den afkølede vaniljecreme godt igennem med en gaffel og sprøjt (eller læg det med en ske) oven på marmeladen, så vaniljecremen flugter med højden på flødeskummen. Læg bundene med glasur som låg ovenpå bunden med flødeskum, marmelade og  vaniljecreme. Sprøjt en lille tyl flødeskum på toppen og placer et lille stykke afskåret frugt som pynt i det, fx. appelsin, kiwi eller jordbær. Så er medaljen færdig!

Server medaljerne samme dag som de er samlet, opbevar dem i køleskab til de skal spises. En god kop kaffe eller the er virkelig lækkert tilbehør til de sødfriske medaljer.

medaljer, flødekager, kiwi, glutenfri, laktosefri, low fodmap, gastroequationHar du overskud af vaniljecremen kan det røres op med lidt pisket flødeskum, også har du en dejlig lækker råcreme til frugt.

∼Ha’ en rigtig dejlig efterårsferie!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *