Ja du læste rigtigt, Spis efter sæson, står der i overskriften. Du har sikkert hørt det før. Såfremt du ikke kan leve uden vandede tomater og jordbær om vinteren, kan du vælge at springe hurtigt videre ud i det uendelige internet feed. Men jeg synes faktisk at du skulle blive, måske det også kunne være en udfordring for dig! I det kommende år har jeg sat mig det mål at hver måned skal dedikeres til en frugt eller grøntsag, der er i sæson her på vores breddegrader. Faktisk er det tænkt som et tiltag mest som hjælp til selvhjælp. Jeg kunne nemlig også snildt blive mere skarp til det der med at spise efter sæson.
Nu tænker du måske, hvorfor skulle jeg overhovedet interessere mig for at spise efter sæson? Jeg har nok at tænke på uden at det skal kompliceres af at jeg skal til at spise kål hele vinteren.
Det er helt sikkert sandt – at spise efter sæson er ikke det vigtigste i livet. Ligesom med så mange andre handlinger, så tror jeg faktisk at man kan øve sig på at tænke sæson i sine måltider. Måske kan man endda øve sig så meget at det kan gøres til en vane, man kan gøre det helt og aldeles på autopilot. Vakler du stadig?
Så kommer der lige 3 hurtige fra hoften om fordelene ved sæson:
- Det er godt for din pengepung – fødevarer i sæson har et stort udbud = lavere pris
- Det er godt for smagen – ved at købe fødevarer i sæson undgår du lang transport og får nyhøstet grønt
- Det er godt for klimaet, da lang transport af fødevarer fra varmere himmelstrøg udleder CO2
Så hvadenten du er tilbudsjæger, gourmet eller optaget af klimaet, er der altså gode grunde til at spise efter sæson. Muligvis så kunne du måske ligesom mig godt tænke dig at forbedre din sans for sæson (når nu du stadig læser med), men ved ikke helt, hvordan du skal gribe det an.
Den gode nyhed er, at så er vi helt i samme båd! Vi kan hjælpes ad måned for måned. I Januar har jeg besluttet at januar måneds udfordring i Spis efter Sæson er RØDBEDER. Måske tænker du: “Yes, Det bliver helt sikkert let!”, eller også er du begyndt at få nervøse trækninger i ansigtet.
Hvis du er i den sidste kategori, så kan jeg give dig et beroligende skulderklap og sige, det skal nok gå alt sammen. Rødbeder kan man sagtens få til at smage fantastisk og er du elimininationsfasen i low fodmap diæten kan du også sagtens være med. Mere om det i et kommende indlæg.
Hvis du ikke kan vente med at komme igang, så kan du jo afprøve min opskrift på den pink rødbedepesto der er fantastisk til pasta.
∼Ha’ en fantastisk dag, og har du nogle forslag til hvad der skal være februars grønt udfordring så send mig et forslag i kommentarfeltet.∼