Lige fra jeg var helt lille har en af mine yndlingskager hos bageren altid været brunsviger. Jeg tror, at det er sådan, at enten så hader man brunsviger, eller også så elsker man brunsviger. Nogle kan ikke fordrage, at det er så sukkersnasket, og vi andre elsker det 🙂 Men jeg vil faktisk sige at den som regel er bedre, når brunsvigeren er hjemmebagt, den er mere sprød og mindre snasket. Jeg har tidligere testet surdejsbagte kanelsnegle (se her) og nu er turen kommet til brunsviger, for kan man få et godt resultat med langtidshævning og surdej? Det kan I lige tro, at man kan! Jeg har ladet mig kraftigt inspirere af den fantastiske blog Ann-Christine har på valdemarsro.dk, hvis I gerne vil have en fantastisk brunsviger uden langtidshævning og surdej så tjek hendes opskrift ud her. (Så er det bare ikke low fodmap venligt).
Brunsviger til en springform på 23 cm i diameter, cirka 8 stykker
Brøddejen, dag 1:
- 1/2 dl surdej (se her hvordan)
- 1/4 dl laktosefri mælk
- 3 g gær
- 20 g smør
- 1 æg
- 1 1/2 spsk rørsukker
- 1 knivspids salt
- 175 g lyst speltmel
- Et drys kardemomme
Rør surdej, mælk og gær godt sammen i en røreskål. Smelt smørret, evt. i en kop i mikroovnen. Kom æg, smør, sukker, salt og kardemomme i røreskålet til gærblandingen. Tilsæt melet lidt efter lidt, og rør dejen sammen til den er smidig og lækker. Den må ikke blive for tør. Placer dejen i en bøtte med låg, en skål med film på eller lignende, og sæt den på køl til dagen efter.
Dag 2
Beklæd en rund springform med bagepapir og pres dejen ud i formen, helst helt ud til kanten, selvom dejen kan synes flad. Pres gerne lidt fordybninger i dejen.
Fyld:
- 90 g brun farin
- 50 g smør
- 1 spsk glukosesirup
- 1 tsk kanel
Smelt fyldet sammen i en gryde, og fordel det jævnt ovenpå dejen i springformen. Lad det hæve i en time under et viskestykke. Nu skulle dejen gerne være hævet en del. Pres lidt ekstra fordybninger i dejen med et let tryk, men pas på med ikke at presse for dybt, så dejen klasker sammen. Bag brunsvigeren i ovnen ved 175 grader varmluft i cirka 15 minutter, tag den ud når den er gylden.
Spises helst samme dag så smager den bedst, brunsviger kan også med fordel bruges som brunchkage.
∼Ha’ en rigtig dejlig onsdag!∼
Har du en opskrift uden gær. Har ikke brugt gær i mange år – det får jeg ondt i maven af.
Hej Mette, lyder øv med det gær. Jeg har ikke prøvet uden gær, men måske man kunne lave en form for sodabrøds bund (det kører jo kærnemælk/surmælksprodukt og natron som hævemiddel) også med normal brunsviger ting på toppen? // Natascha