I sidste indlæg spottede du nok, at jeg gerne ville blive bedre til at spise efter sæson i 2018. Derfor har jeg søsat Spis efter sæson her på bloggen. Udfordringen for januar måned er Rødbeder. Missede du mine tanker om det, så kan du læse indlægget her. Nogle kender måske kun rødbeder fra leverpostejsmaden. Mangler du lidt inspiration, så er der chokolade muffins med (ja du gættede rigtigt) rødbede på bloggen imorgen. Inden vi for alvor går igang med rødbede opskrifterne, tænkte jeg, at jeg lige ville samle lidt op på, hvad der egentlig er op og ned på rødbeder.
Der er nedskrevne beretninger om rødbeder i Danmark fra 1600-tallet, men i første omgang blev den brugt som lægeurt og ikke i madlavningen. Idag findes den i mange afskygninger både som klassisk rød knold men også som gule og bolchestribede.
Du skal spise rødbeder fordi…
- de indeholder letoptageligt jern
- er en kilde til c-vitamin
- er rig på folat og kalium
- har et lavt kalorieindhold men et højt indhold af kostfibre, så de mætter godt.
Er du nysgerrig på rødbeders næringsindhold kan du læse mere inde på www.frida.fooddata.dk under rødbede. Det er DTU’s fødevaredatabase.
Rødbeder kan spises rå, stegt, bagt og kogt. Rødbeder har en lidt sødlig jordet smag og derfor kan det være en god idé at være obs på krydringen, når man skal have dem til at smage superb.
Et lille tip til kogning af rødbeder er at koge dem med skræl, skær top men ikke rodspids af. Når de har kogt en times tid, lægges de i koldt vand. Så bevarer man rødbedens flotte farve og rødbeden kan let smuttes ud af skallen.
I forhold til håndteringen af rødbeder anbefaler mange at bruge handsker. Jeg har aldrig oplevet det som et stort problem at få den røde farve af hænderne, men man kan jo gøre, som man synes.
Rødbeder skal opbevares mørkt og køligt så holder de sig bedst.
Rødbeder og low fodmap diet
Rødbeder er testet af Monash University med et højt indhold af oligosakkarider, herunder fruktaner og galaktaner. Hvis du er følsom overfor den type fodmaps kan du begrænse dit indtag af rødbeder til ca. 20 g pr portionsstørrelse, det svarer til cirka 2 skiver rå rødbede. Syltede rødbeder er også testet. Pga. syltningen er nogle af oligosakkariderne nedbrudt, så der kan man indtage op til 60 g pr portionsstørrelse. Selvom 20 g ikke lyder af meget er det kun fantasien der sætter grænser, så prøv at være med i januar måned alligevel, måske kan du tåle mere rødbede end du tror 🙂
Vidste du?
Faktisk bruges farvestoffet fra rødbeder (også kendt som Betanin) som et udbredt tilsætningsstof (E162) for farvens skyld. Du finder det ofte i fx ketchup. Det er også den farve, der hos de fleste farver både fæces og urin mørk efter indtag af rødbeder, bare rolig det er ikke farligt.
Oprindelig brugte munkene rødbeder som lægeurt mod mod infektioner og jernmangel. (Kilde: aarstiderne.com)
Jeg håber at du er helt frisk og motiveret til at deltage i januars rødbede udfordring, skriv gerne til mig i kommentarfeltet om dine erfaringer med rødbeder – gode som dårlige.
∼Kan I have en fantastisk torsdag!∼