surdejs pirogger

Surdejshævede Pirogger med feta, laks og spinat

Lune pirogger med feta, laks og spinat – det er bare gennemført lækkert. Pirogger er egentlig en gær/surdejs hævet dej med indbagt fyld. Jeg synes spinat, feta og laks står perfekt til hinanden. Men du kan sagtens variere fyldet til lige præcis din favorit. De er gode til frokost(kurven), kan bruges som en hurtig aftensmad og er perfekte på farten. Vi var en tur i Sønderjylland i sommerhus med familien i weekenden og det tog nogle timer i bil at kommer derover, piroggerne var perfekt køremad, da man kan spise dem med en hånd.

surdejshaevede-pirogger-med-feta-laks-og-spinat-4

Pirogger 14 stk

  • 2,5 dl laktosefri mælk
  • 2/3 dl surdej (se her hvordan du laver din egen)
  • 5 g gær
  • 35 g smør (stuetempereret)
  • 1 spsk ahornsirup
  • 1 tsk salt
  • 100 g fuldkornsspelt
  • ca. 275 g speltmel
  • æg til pensling
  • lidt sesamfrø til pynt

Rør mælk, gær og surdej sammen. Tilsæt ahornsirup, salt og fuldkornsspeltmel. Tilsæt speltmelet lidt efter lidt og kør dejen på en røremaskine til den er samlet og fast men stadig en lille smule klistret.

Skær det stuetempererede smør i tern og tilsæt det til dejen mens den kører på røremaskinen, så det æltes langsomt ind. Lad røremaskinen køre til dejen er glat.

Sæt dejen på køl med husholdningsfilm henover. Lad den hæve til næste dag.

Fyld (laves næste dag):

  • 2 laksefileter (ca. 225 g)
  • 200 g frossen spinat (ca 6 spinatkugler)
  • 200 g feta
  • Lidt salt (ikke for meget, da fetaen er salt i sig selv)
  • peber

Tø spinaten op og lad den dryppe af i et dørslag. Skær skindet af laksefileterne og skær laksen i små tern. Læg laksen i en skål. Smuldr fetaen udover laksen og kom optøede spinat i. Rør fyldet sammen til det er en jævn masse og krydr med salt og peber.

Tag dejen ud af skålen og ælt den let. Fordel den i 14 nogenlunde lige stor stykker. Form hvert dej stykke til en lille bolle og rul den ud med en kagerulle til en rund dejcirkel. Fordel ca. 1,5 spsk (med top) fyld på den ene dejhalvdel og luk den anden halvdel henover. Lav gaffelmærker hen langs kanten. Gør sådan med de resten af dejstykkerne.

Tænd ovnen på 200 ° C. Pensl alle piroggerne med æg og pynt med sesamfrø, her har jeg brugt sorte sesamfrø, men lyse kan sagtens bruges. Bag piroggerne til de er gyldne i ca. 15-20 minutter.

Lad dem afkøle til de kun er lune, så brænder man sig ikke på fyldet. Skal de gemmes til senere, skal de opbevares på køl pga. fyldet.

surdejshaevede-pirogger-med-feta-laks-og-spinat-2

∼Ha’ en rigtig dejlig tirsdag!∼

4 kommentarer til “Surdejshævede Pirogger med feta, laks og spinat

  1. Hej Natascha,
    Jeg står nu og vil lave pirokker, men er lidt forvirret.
    i opskriften står der også 35 g smør ? men i beskrivelsen af hvordan man laver dejen er smør ikke med.
    Vil lige fortælle dig at jeg efter din opskrift laver “de vildeste gode” havregrødsboller med egen surdej efter din opskrift, har dem altid på lager/frys.
    Derfor kan jeg ikke lige få smør til at passe ind i dejen.
    Med venlig hilsen Ann Munter

    1. Hej Ann,
      Tak fordi du gjorde mig opmærksom på fejlen, jeg får det rettet.
      Jeg plejer at tilsætte tempereret smør i tern til dejen når den kører i røremaskinen. Grunden til at jeg bruger smør til prirogdejen er at den bliver lidt mere blød og knap så tør, hvis man spiser dem afkølede eller som madpakke.
      Og tak for rosen,
      Håber det gav svar 🙂
      //Natascha

  2. Hej ige Natascha,
    Tak for dit hurtige svar, desværre var dejen lavet…uden smør.
    De blev gode, men jeg vil prøve MED smør næste gang.
    Dejligt at du er der” i den anden ende ” og tak for dig 🙂
    Mvh Ann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *