Græskarstykker

Surdejsbagte Græskarstykker

Så ramte vinteren Danmark for alvor med sne. Det mest positive jeg kan sige om det er, at sneen lyser op i de mange dage med gråvejr, som vi har haft her på det sidste.

Hvis du ligesom jeg også er gået lidt vintersur i det hele, så prøv at smække de her surdejsbagte græskarstykker på morgenbordet, de har den smukkeste farve. Selvom farven er ren snyd (gurkemeje) så går den rent ind på madglæden med den smukke farve. 

Græskarstykker, surdej, spelt

Surdejsbagte Græskarstykker, 8 stykker

  • 1 dl spelt surdej, evt. forsøg dig med at lave din egen, tips her
  • 2 dl koldt vand
  • 5 g gær
  • 1/2 spsk gurkemeje (kan udelades, men giver en flot farve)
  • 1 spsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 3 spsk smagsneutral olie
  • 50 g græskarkerner
  • 75 g fuldkornsspelt
  • ca. 350 g fint speltmel
  • evt. lidt polenta mel til toppen

Rør surdej, vand og gær sammen i en røreskål. Rør gurkemejen ud i vandet. Tilsæt salt, sukker og olie. Kom fuldkornspeltmelen op til det øvrige sammen med noget af den fine speltmel. Rør dejen på røremaskine, tilsæt det fine speltmel lidt efter lidt. Måske skal du bruge lidt mere eller lidt mindre mel. Dejen skal være skinnende og glat, men ikke alt for klistret. Husk at speltmel ikke må køre længere end max 8-10 minutter på røremaskine for at speltens hæveevner ikke forringes. Når dejen er nogenlunde fast og glat stilles den tildækket (gerne med husholdningsfilm henover skålen) i køleskab.

Lad den hæve til næste dag.

Næste dag tages dejen forsigtigt ud og bredes ud på et meldrysset bagepapir. Skær forsigtigt dejen i 8 stykker og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad græskarstykkerne hæve 30-45 minutter under et rent viskestykke et lunt sted.

Tænd ovnen 275 grader varmluft med 1 plade i midten. Pensl græskarstykkerne med en smule vand på toppen og drys med lidt polenta mel. Sæt pladen med græskarstykkerne ind ovenpå den varme plade i ovnen og skru ovnen ned på 225 grader. Bag græskarstykkerne i cirka 15 minutter, og lad dem afkøle på en rist.

De er perfekt til morgenbordet og også gode dagen derpå som risteboller.

∼Håber du får en dejlig vintertorsdag!∼ 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *