Saftige kåldolmere med brun sovs

kaaldolmere, brun sovs, agurkesalatJa jeg ved det, man skulle tro at der var gået mormormad i den her på bloggen! Men ikke desto mindre så smager kåldolmere altså bare usandsynlig godt. Jeg kan også godt li’ tanken om, at man kan strække kødet lidt, fordi man pakker det ind i kålpakker. Indrømmet så kan det godt være en lille smule omstændigt første gang man står med det, til gengæld er vi kun 2 hjemme hos os, så når vi laver det, så har vi aftensmad til 2 dage.

kaaldolmere

Kåldolmere 10-12 stk alt efter størrelse, 4 personer eller 2 personer x 2 dage

  • 1 lille hvidkålshoved, har du et stort gemmer du bare det tiloversblevne
  • 400 g hakket kalv og svin eller bare svin
  • 2 spsk fintvalsede havregryn
  • 1 æg
  • 1 spsk hvidløgsolie, se her hvordan du laver din egen
  • 3 grønne toppe fra forårsløg
  • 1 tsk timian
  • 1/2 tsk allehånde (kan udelades)
  • salt og peber

Bring en stor gryde med vand i kog. Kom hele kålhovedet ned i vandet og lad det koge 5 minutter. Det gør at hvidkålsbladene er noget nemmere at løsne uden at de går i stykker. Tag kålhovedet op og lad det afkøle. Gem vandet. Skyl og hak de grønne toppe fra forårsløg fint. Rør det sammen med hakket kød, æg, havregryn og krydderier. Efter kålhovedet er let afkølet så kan man forsigtigt løsne den mængde blade man skal bruge, hvis de er store kan du nøjes med 10 er de små skal du måske bruge lidt flere. Gem resten af kålhovedet i køleskab, er det meget godt kan det udemærket bruges til kålris eller stegt hvidkål. Bring vandet i gryden i kog igen, og kog hvert hvidkålsblad et par minutter så det er blødt og foldbart. Gem vandet.

Tænd ovnen på 180º C almindelig ovn

Kåldolmerne dampes i…

  • 15 g smør
  • 1 par kviste timian eller 1 spsk tørret timian
  • 3 laurbærblade
  • 8 peberkorn
  • 1 spsk hvidløgsolie
  • 3 dl vand fra hvidkålen

Tag et stort ovnfast fad og hæld 3 dl af vandet fra hvidkålen i, kom også smør og krydderier i.

Form en kugle fars og læg den i den yderste ende af kålbladet (modsat stilken). Rul bladet indover farskuglen og fold siderne indover, ligesom hvis du skulle folde en tortilla. Slut af med at lægge kåldolmeren ovenpå den tykke ende af kålbladet (Stilken) nede i fadet i væsken. Se evt billederne.

kaaldolmerekaaldolmere

Gør det samme med resten. Steg kåldolmerne midt i ovnen i 35 minutter til de faste. Hvis man er til det så er en opbagt brun sovs til kåldolmere og kartofler virkelig lækkert.

kaaldolmere, brun sovs, agurkesalat

Opbagt brun sovs

  • 25 g smør
  • 2 spsk mel
  • 2 dl laktosefri mælk
  • 1 dl fond fra kåldolmer fadet, hvis ikke du har så meget så kog lidt vand og hæld i fadet og rør med en ske eller palet. Det løsner krydderier mm og giver stadig god smag til sovsen.
  • kulør
  • salt og peber

Smelt smørret i en lille kasserolle og hæld melet i, når smørret er smeltet. Rør godt med piskeris. Sæt blusset på middel varme. Tilsæt 1 dl af mælken. Det er vigtigt at al mælken ikke kommer i på en gang for så tykner sovsen ikke. Rør godt i sovsen til den tykner. Tilsæt så den anden halvdel af mælken. Rør igen god til den tykner. Fjern de store krydderier fra fond fra fadet dvs. laurbærblade, timiankviste og peber inden du hælder fonden i sovsen. Rør godt og lad den tykne. Smag sovsen til med salt og peber og tilsæt kulør, så den får en fin brun farve.

Du kan sagtens spise kåldolmere med en god fyldig salat. Jeg foretrækker dog på ægte mormor maner at spise det med kartofler, brun sovs og hjemmelavet agurkesalat + lidt snackgrønt.

kaaldolmere, brun sovs, agurkesalatkaaldolmere, brun sovs, agurkesalat

∼Ha’ en dejlig onsdag!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *