Low Fodmap Venlig Bircher Müsli

Bircher müsli er sådan set forfaderen til kold køleskabsgrød, som blev introduceret af en schweizisk læge i begyndelsen af 1900 tallet. Basen er havregryn, der trækker natten over i frugtjuice og mælk. Dagen efter vender man yoghurt i grøden, og topper den med gode sager. Ofte er der revet æble og æblesaft i Bircher müsli, og da æbler har et højt indhold af fodmaps, så dur den version ikke. Så istedet for at bruge æbler og pærer i min bircher müsli så har jeg lavet en tropisk bircher müsli, og det fungerer ganske godt, hvis jeg selv skal sige det. 

En anden ting, det også er godt at være opmærksom på, er, hvor stort et frugtindhold du kommer i og ovenpå grøden. Selvom du vælger frugt og bær med et lavt indhold af fodmaps, kan en stor portion low fodmap frugt ende med at have et stort indhold af fructose pga. mængden.

 

Low fodmap venlig Bircher müsli

  • 25 g havregryn
  • 1 spsk chiafrø
  • 1 medium gulerod (revet)
  • saften fra 1/2 appelsin
  • 1 dl laktosefri mælk (alternativt kan rismælk, mandelmælk, soyamælk også anvendes)
  • 1/2 tsk vaniljesukker
  • 1 tsk ahornsirup

Rør alt godt sammen i et tætsluttende glas. Jeg bruger gerne et gammeldags syltetøjsglas. Stil glasset på køl til næste dag.

  • 1 dl laktosefri yoghurt
  • 1 kiwi skåret i stykker
  • Lidt pecannødder
  • Kokosflager
  • Evt. lidt hakket mynte

Rør godt i bircher müslien og vend den laktosefri yoghurt i. Top med kiwi, pecannødder og kokosflager. Pynt evt. med lidt mynte på toppen.

Andre low fodmap venlige alternativer til topping kunne være hakket mørk chokolade, hasselnødder (max. 10 nødder pr portion), valnødder, 1 banan i skiver, blåbær, vindruer,  hindbær eller jordbær.

Jeg synes faktisk selv at det er en overraskende god morgenmad, som har et fornuftigt indhold af kostfibre. Hvad skal kostfibre gøre godt for, tænker du måske? Ud fra et IBS synspunkt er kostfibre hos de fleste med til at forebygge forstoppelse og diarre, fordi de har en gelerende effekt i tarmen. Af andre positive effekter kan nævnes, at det giver en bedre mæthedsfornemmelse og virker kolesterolsænkende. I Danmark er anbefalingen at man har et dagligt indtag af kostfibre på 25-35 g pr dag. Kilde: http://altomkost.dk/tips/til-maaltiderne/morgenmad/havregryn-er-godt/ 06-02-2017

Lidt i funfacts afdelingen så kan det nævnes at…

  • Havregryn har et kostfiber indhold på 10 g pr 100 g
  • Gulerødder har et kostfiber indhold på 2,7 g pr 100 g
  • Kiwi har et kostfiber indhold på 2,4 g pr 100 g

Hvis du har lyst til selv at kigge på fiberindholdet i dine fødevarer kan DTU’s fødevaredata klart anbefales, deres side hedder http://www.frida.fooddata.dk

∼Ha’ en rigtig dejlig dag!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *