Nyt

Low Fodmap Nyt fra Monash University #3

Nyt fra MonashDet har været lidt tid siden sidst, at jeg har tippet jer om opdateringer til low fodmap diæten fra Monash University, som er der, hvor fødevarer bliver testet for fodmaps. Her kommer nyhederne siden sidst, du kan finde mine tidligere indlæg her.

Nyt fra Monash, Banana, Ripe, UnripeBanan, testet igen.

Lige inden indlægget her skulle gå online på bloggen, tikkede der nyt ind fra monash angående bananer. Monash foretager med jævne mellemrum nye tests af allerede tidligere testede fødevarer, her er det banan, der har været under mikroskopet. Årsagen til at der bruges resurser på at teste fødevarer på ny, er at nye dyrknings og modningsmetoder betyder en del for indholdet af fodmaps i fødevaren.

Desværre betød den nye test at der er blevet påvist forhøjet indhold af oligosakkaridet fruktose i (over) modne bananer (banan med mange brune pletter). Derfor skal man nu være opmærksom, hvis man reagerer på fruktose eller er i eliminationsfasen på low fodmap diæten. Der er opstillet en begrænsning på 1/3 moden banan (banan med mange brune pletter) pr portion. Bananer (gule uden mange brune pletter) har fortsat et lavt indhold af fodmaps. Hvis du ikke har oplevet problemer med at spise modne bananer, så skal du ikke lade dig begrænse af den nye vejledning, men bare have den i baghovedet, hvis du skulle opleve ubehag.

Kort nyt fra appen

Nyt fra Monash, havregryn, oatmealHavregryn

Ligesom med banan har mængden af ’tilladte’ havregryn også været lidt svingende. Her er det istedet faldet ud til havregrynenes favør. Vær opmærksom på at det er økologiske havregryn, som er testet. De nye anbefalinger for havregryn ligger nu på:

  • Grovvalsede havregryn nu op til 105 g pr portionsstørrelse
  • Fintvalsede havregryn nu op til 52 g pr portionsstørrelse

Boghvedemel

Har nu ændret status til at have et lavt indhold af fodmaps, hvor der ikke er opstillet begrænsninger.

Nyt fra Monash, Ægnudler, EggnoodlesÆgnudler

Er du ved at være lidt træt af risnudler? Så er der godt nyt. Ægnudler er blevet testet og kan indtages i begrænsede mængder. 40 g kogte ægnudler har et lavt indhold af fodmaps. Det er ikke en overvældende mængde, men kan bruges i for eksempel nudelsalater.

Nyt fra Monash, Syltede Rødbeder, BeetsSyltede rødbeder

Du kender sikkert begrænsningen på rødbeder på 20 g, og den har til tider irriteret mig grænseløst. Men nu er syltede rødbeder blevet testet og syltningen medfører et lavere indhold af fodmaps i rødbederne, så nu kan du nyde helt op til 60 g syltede rødbeder per portionsstørrelse.

Syltede store løg

En lidt mere omdiskuteret opdatering er, at syltede store løg er blevet testet med et lavt indhold af fodmaps. Vær opmærksom på at det ikke gælder små løg som fx. perleløg mm. Du kan læse mere her.

Nyt fra Monash, Butterbeans, Limabønner Butterbeans / Lima Bønner

Det er sandsynligvis ikke en nyhed, men det var en nyhed for mig, da jeg opdagede det. Jeg kan godt savne at spise bønner i diverse gryderetter, men jeg får sådan ondt i maven af dem, så jeg erstatter dem sædvanligvis med kikærter. Men da jeg sneglede mig igennem alle fødevarene i appen i forbindelse med det her indlæg, så fandt jeg noget interessant.

En type bønner er faktisk testet med et lavt indhold af fodmaps, i begrænset mængde selvfølgelig men alligevel! Det er Butterbeans, som også er kaldet lima bønner og de er testet både fra dåse og som udblødte og kogte. De er testet med følgende:

  • 35 g butterbeans fra dåse pr portion har et lavt indhold af fodmaps, i større mængder har de et højt indhold af fruktaner
  • 39 g limabønner udblødt og kogt har et lavt indhold af fodmaps, i større mængder har de et højt indhold af fruktaner

Årsagen til at der kan spises flere udblødte/kogte bønner, end bønner fra dåse kender jeg ikke, men fra tidligere tests fra monash university, så opfører fødevarer sig ofte anderledes end forventet.

Spiring & Kombucha

Nogle af helse tendenserne lige nu er spiring af fødevarer samt den fermenterede (eller gærede) drikke. Hvordan spiring påvirker fodmapindholdet i fødevarer kan du læse mere om her.

2 fermenterede drikkevarer er blevet testet, det drejer sig om kombucha og kvass. Hvis ikke du lige kender de 2 størrelser så er kombucha en slags fermenteret (gæret) te og kvass er fermenteret brød i sødet vand. Kombucha kan nydes i begrænsede mængder (180ml), hvor kvass ikke indeholder fodmaps. Du kan læse mere her.

Det var de nye ting, som jeg er stødt på siden sidst. Hvis du opdager noget nyt og spændende i appen, så tip mig endelig. Ellers må I have en dejlig tirsdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *