Low Fodmap Nyt fra Monash University #2

Low fodmap nyt fra Monash (4)Nu er det ved at være lidt tid siden, at jeg sidst opdaterede på de vigtigste nyheder fra Monash University, og som altid vil jeg gerne opfordre til at holde øje med deres blog på http://fodmapmonash.blogspot.dk/ . Der udgives mange gode og tankevækkende indlæg omkring low fodmap diet. Her kommer mine bud på de vigtigste nyheder, der er kommet på det seneste.

Rismælk

Man har revideret konklusionen omkring rismælks indhold af fodmaps. Grundet måden rismælk produceres på, har det været svært at skelne forskellen på fordøjelige oligosakkarider (stivelses afledte oligosakkarider) og fodmaps såsom ufordøjelige oligosakkarider og fruktaner. Derfor er indholdet af fodmaps i rismælk lavere end først antaget, og derfor er nyeste melding, at 200 ml rismælk bør kunne indtages uden problemer. Du kan læse mere om emnet på deres blog her.

Allergi Eller intolerance?

Her vil jeg bare lige reklamere lidt for deres indlæg om ‘forskellen på fødevare allergi og fødevare intolerance’, da det er noget, som mange får sammenblandet. Kort sag skelner man i mellem om immunforsvaret er indblandet i reaktionen eller ej. Interessant og oplysende læsning, synes jeg. Du finder indlægget lige her.

Symptomvurdering

Måske har du oplevet symptomer direkte efter du har spist en bestemt fødevare eller måltid. Man kunne fristes til at tro at nu var synderen fundet, og straks afholde sig fra at indtage fødevaren. Men forholder det sig nu også sådan? Monash har igen lavet et meget fint indlæg om, hvordan man vurderer symptomtriggere. En del mennesker oplever symptomer lige efter de har spist. Forklaringen er kort og godt, at symptomerne kan skyldes at tarmpassagetiden er lang, og det man tidligere har spist, stadig er ved at blive fordøjet i tarmen. Hvis der i det mad, der er ved at blive fordøjet findes fodmaps, kan symptomer opstå lige efter man har spist, fordi al maden så at sige bliver skubbet videre i tarmsystemet af det nyligt indtagne mad. En mere udførlig og oplysende forklaring finder du I deres indlæg lige her.

Low fodmap nyt fra MonashPopcorn

Er nu erklæret low fodmap. Ifølge appen kan der toleres op til 120g uden problemer. Hvor meget er 120 g popcorn kan man så spørge? DTU har lavet nogle fine beregninger på fødevarer og rummål, og der svarer 120 g popcorn til et 4 L bæger. Så er det bare at snacke løs til det næste film. 🙂 Et lille advarende ord skal lige falde. Popcorn med tilsat smag er ved at blive mere udbredt, og der skal man selvfølgelig være opmærksom på fodmap indholdet i det tilsatte. Du kan læse mere om det lige her.

Nyt i appen

Jeg vil prøve på her at komme med et bud på de opdateringer, der er kommet i appen siden sidst. Rismælk og popcorn er nævnt i det foregående.

Så vidt jeg kan se er der blevet testet en del tyske specialiteter, jeg har personligt ikke udpræget savnet sauerkraut, men man ved selvfølgelig aldrig.

Kort kan jeg da lige nævne, at følgende hofretter fra vores naboland er blevet testet: (*)

  • Ægnudler, begræns mængden til 40g
  • Tyske Bratwurst pølser, begræns mængden til 100 g
  • Fermenteret Rødkål, begræns mængden til 70 g
  • Sauerkraut, bør ikke indtages i eliminationsfasen
  • Drueagurker i eddike, ingen restriktioner
  • Syltede løg, bør ikke indtages i eliminationsfasen
  • Kartoffeldumplings, ingen restriktioner
  • Remoulade, ingen restriktioner hvis du holder dig under 2 spiseskefulde pr. måltid
  • Pretzels, begræns indtaget til 24 g
  • Smør kiks, begræns indtaget til 2 kiks
  • Hvide mini toasts, begræns indtaget til 18 g eller 2 skiver

Low fodmap nyt fra Monash (2)Personligt er jeg nok mest begejstret for drueagurkerne. Jeg har dem i haven og sylter dem selv, så det vil jeg fortsætte med, med god samvittighed.

Low fodmap nyt fra Monash (3)En anden god nyhed (synes jeg i hvert fald) er, at champignoner på glas er testet, og de tolereres så godt, at man må spise op til 110g pr portion! Jeg har virkelig savnet champignon som smagsgiver, og indrømmet jeg har spist dem lidt alligevel, men maven har ikke været så tilfreds. Ærligt så er champignoner på glas ikke en lige så stor smagsoplevelse, men det er da bedre end ingenting:-)

(*) Jeg tager forbehold for, at nogle fødevarer muligvis har været der længere i appen og jeg ikke har opdaget dem før nu. Indholdet er beskrevet som det ser ud lige nu, og måske ikke er det tidssvarende om et år.

∼Håber du blev lidt klogere og fik lyst til at kigge lidt nærmere på Monash’s fodmap blog,

ha’ en dejlig onsdag!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *