Hjemmerørt (falsk) Aioli – mayonnaise på hvidløgsolie

hjemmeroert aioli, mayonnaise, uden hvidloeg, low fodmap, dressing, dip, gastroequationStår du og mangler en dyppelse til dine hjemmelavede fritter eller som smørelse til burgeren, så er aioli et virkelig godt bud. Aioli kan i virkeligheden bruges til alt og smager virkelig godt. Teknisk set består en aioli af en mayonnaise rørt på olivenolie tilsat presset hvidløg. Da jeg får frygtelig ondt i maven af hvidløg spiser jeg det ikke. Men man kan faktisk lave en ganske god aioli på hvidløgsolie, som tilmed er low fodmap venlig. Men da olivenolie ikke er det optimale at lave hvidløgsolie af, fordi det i sig selv smager af så meget, så indeholder min aioli hverken hvidløg eller olivenolie, derfor kalder jeg den falsk aioli. Smagen fejler derimod ikke noget.

hjemmeroert aioli, mayonnaise, uden hvidloeg, low fodmap, dressing, dip, gastroequationHjemmerørt Aioli

  • 2 pasteriserede æggeblommer
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk chiliflager
  • 1/2 tsk sennep
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • 1,5 dl smagsneutral olie fx rapsolie
  • 1 dl hvidløgsolie (se her hvordan du laver din egen)

Sørg for at det hele har nogenlunde samme temperatur, så er der mindre chance for at aiolien skiller. Jeg plejer at tage æggeblommerne ud af køleskabet 1 times tid før, jeg skal bruge det. Pisk æggeblommerne med salt, chiliflager og sennep. Tilsæt også hvidvinseddiken til æggeblommerne. Tilsæt olien drypvis i begyndelsen og sørg for at røre det helt ud med enten piskeris eller håndmixer før ny olie tilsættes. Især i begyndelsen er det vigtigt at være lidt varsom med olien for at mayonnaisen ikke kommer til at skille.

Forsæt med at tilsætte olie til aiolien, hæld evt. i en tynd stråle ned i den og pisk den ud med det samme. Efterhånden som aiolien tager form vil den blive lysere i farven og når olien er opbrugt er den færdig. Smag den evt. til med lidt ekstra salt og chili og opbevar den på køl.

Min erfaring er at en skilt mayonnaise er lidt svær at redde, men det kan lade sige gøre. Er den først begyndt at skille, skal du begynde forfra med et par nye æggeblommer og gentage processen ovenfor, bare med den undtagelse at du tilsætter den skilte mayonnaise drypvis indtil den er brugt også fortsætter med olie til den har den rigtige konsistens.

hjemmeroert aioli, mayonnaise, uden hvidloeg, low fodmap, dressing, dip, gastroequation

Brug den på de her lækre burgerboller eller som dyppelse til de her dejlige grovfritter 🙂

∼Ha’ en rigtig dejlig weekend!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *