Hjemmelavet Hvidløgsolie

Hjemmelavet hvidløgsolieJeg bruger utrolig meget hvidløgsolie hjemme hos os. Jeg synes at det er en eminent smagsgiver, når nu den ægte vare giver mig racermave. Med de mængder jeg bruger kunne vi dog hurtigt få købt os fattige i supermarkedsudgaverne, hvis jeg skulle bruge de færdige udgaver. Som så mange andre laver jeg det derfor selv. Hvis man har nogle fine beholdere / flasker til olie, så kan man sagtens opbevare det i dem. Jeg opbevarer min hvidløgsolie i et afvasket tidligere olivenglas på køl. Principielt er hvidløgene jo tilberedte, så de burde ikke mugne, men for en sikkerheds skyld opbevarer jeg altid min hvidløgsolie på køl.

Hvis du ganske kort undrer dig over, hvorfor man kan spise hvidløgsolie, men ikke hvidløg på low fodmap, så er det fodmaptypen, der er afgørende. I hvidløg er fodmaptypen fruktaner. De er vandopløselige, dvs kommer du hvidløg i vandbaseret mad som fx tomatsovs vil fruktanerne ‘lække’ ud i retten. Hvis du derimod steger hvidløg af i olie kan fruktanerne ikke opløses i olien, og derfor forbliver de indeni hvidløget. Du kan læse mere om emnet på Monash’s blog her.

hjemmelavet hvidløgsolie 4

Hvidløgsolie 1 glas

  • 1 glas eller olie beholder i passende størrelse
  • Olie som tåler opvarmning fx. oliven eller rapsolie (vælg raps hvis ikke du ønsker at olivenolien skal være for dominerende)
  • 1 helt hvidløg

Skræl og pil hvidløgsfeddene. Fyld den beholder du ønsker 3/4 op med olie. Hæld olien i en lille gryde. Varm den langsomt op. Når olien er middelvarm kommes de pillede hvidløg i. Lad dem stå ved middelvarmen 5-10 minutter, til hvidløgene er mørkt gyldne. Sluk for gryden. Lad olien afkøle i gryden. Når olien er afkølet, hældes den på glas eller beholder og sættes i køleskab. Min hvidløgsolie holder sjældent mere end 14 dage, og der er holdbarheden fin.

Jeg bruger den som den er til at stege i, til dressinger, ovenpå pizza mm. Den kan cirka bruges til alt.

hjemmelavet hvidløgsolie 2hjemmelavet hvidløgsolie 3

∼Ha’ en dejlig start på ugen og en dejlig mandag!∼

4 kommentarer til “Hjemmelavet Hvidløgsolie

  1. Hvad gør man med de mørke gyldne hvidløg? Skal de med i glasset, som sættes på køl, eller smider man dem ud?

    1. Hej Lisa, jeg bruger altid min olie indenfor 14 dage, så jeg kommer hvidløgene ned i olien så den kan trække videre. Hvidløgene skal bare være dækket af olie så mugner de ikke. Kh Natascha

  2. Hej Natascha, tak for alle dine gode opskrifter, råd m.m. Jeg er forholdsvis ny i brugen af Low Fod Map, din side har været en stor hjælp.
    Jeg vil blot spørge … skal hvidløgene bliver i den afkølede olie ?
    Hilsen
    Susanne

    1. Hej Susanne,
      Selv tak for din fine kommentar, så kan man kun blive glad 🙂
      Mht. hvidløgsolie plejer jeg at lade hvidløgene blive i olien, når jeg har lavet et glas. Jeg bruger jo løbende af hvidløgsolien, men så længe olien dækker hvidløgene lader jeg dem bliver i, fordi olien trækker smag ud af hvidløgene. Men jeg bruger også et glas på under 14 dage, så det kommer lidt an på, hvor længe man har det til at stå i køleskabet.

      Kh Natascha

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *