surdejs burgerboller

De lækreste burgerboller langtidshævet på surdej

Mit spareprojekt for madbudgettet kører fortsat. Jeg er nemlig rigtig god til at bruge penge på mad. I andre sammenhænge synes jeg ellers ikke at pengene sidder løst på mig. Jeg værdsætter nemlig min frihed, som består i ikke at være tvunget til at købe ting hele tiden. Af gode grunde bliver man jo nødt til at købe mad med jævne mellemrum, dvs. lig med flere fristelser end hvis det var en årlig begivenhed. Jeg vil lige understrege at det ikke er, fordi vi smider mad ud til daglig. Jeg ophober det bare.. Vores skuffer, skabe og fryser har i den grad været velforsynet, så der ikke kunne stoppes mere ind. I disse måneder forsøger jeg at halvere vores madbudget, for så at spise op at vores ‘forråd’. Planen er at når mit ‘premium lager’ er tilbage i ‘basislager’ størrelse så går jeg efter kun at formindske budgettet med en 1/4. Jeg vil trods alt gerne have råd til økologi og lidt god mad. Mit problem har nok været at jeg har købt for bredt og for stort ind over tid, hvilket jo er lidt dumt når man idag kan købe det, som man mangler på alle tider af døgnet nærmest.

Hvis du også føler at der er behov for at spare lidt på madbudgettet, så er mine 3 bedste tips:

Hjemmebagte burgerboller er budgetvenlige og et lækkert alternativ til take-away.

Prøv også: Surdejshævede pirogger med laks, spinat & feta

BURGERBOLLER BAGT PÅ SURDEJ

Antal: 6 stk—Samlet Tid: + 1 dag —Arbejdstid: 30 minutter —Fryseegnet: Ja
Ingredienser

  • 1 dl surdej (start din egen))
  • 1,5 dl lunkent vand
  • 5 g gær
  • 40 g rørsukker
  • 7 g fint salt
  • 40 g blødt smør
  • 375-400 g sigtet speltmel
  • sesamfrø til pynt
  • Fremgangsmåde dag 1

    Bland vand og surdej og rør gæren ud i det. Skær det bløde smør i tern. Tilsæt sukker og salt til gærblandingen.

    Rør dejen på en røremaskine og tilsæt melet lidt efter lidt, tilsæt samtidig smørret i tern. Måske skal du ikke bruge al melet, tilsæt kun så meget mel at dejen samler sig og er smidig.

    Den skal være blank og en smule klistret pga. smørret. Sæt dejen til hævning i en skål med film på toppen i køleskabet til næste dag.

    Fremgangsmåde dag 2

    Ælt dejen godt på et meldrysset underlag og del den i 6 lige store klumper. Hvis du vil have helt lige store burgerboller skal du veje dejklumperne.

    Hæld en sjat sesamfrø i en dyb tallerken. Form de 6 klumper til flotte burgerboller og dyp den ene side af bollen i sesamfrøene. Gør det samme med resten og sæt dem på et stykke bagepapir.

    Læg et rent viskestykke henover og placer en bageplade ovenpå så hæver bollerne i bredden fremfor i højden. Lad dem hæve til dobbelt størrelse, det tager cirka 1,5 time.

    Bag dem midt i ovnen ved 200 º C i cirka 10-12 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist. Burgerbollerne kan fryses og smager også godt dagen derpå efter en tur på brødristeren.

    Er det småt med tiden kan du også undlade surdejen og erstatte den med ekstra vand og 25 g gær istedet, hævetid 1 time + 1 time. For det mest low fodmap venlige resultat vil jeg dog klart anbefale at langtidshæve dem med surdej. Hvis ikke det behøver at være low fodmap venligt, så kan der også bruges almindelig hvedemel.

    Opgradér din burger med en hjemmerørt mayo, den bliver SÅ meget bedre. Den falske aioli er min foretrukne.

    burgerboller, surdej, low fodmap venlig, budgetvenlig, gastroequation, spelt
    burgerboller, surdej, low fodmap venlig, budgetvenlig, gastroequation, spelt

    4 kommentarer til “De lækreste burgerboller langtidshævet på surdej

    1. Super lækkert, den opskrift må vi prøve. Tusind tak for din inspiration til low fodmap opskrifter – det er en stor hjælp når man skal omlægge sin diæt. Den mayo/dressing du har på tallerkenen sammen med den færdige burger, har du også opskriften på den? 🙂

      1. Tusind tak for din søde kommentar!:-) Ja det kan være en stor udfordring at skulle igang med at ændre på det hele. Mayoen kommer på i næste uge (jeg skal lige have den færdigskrevet), egentlig er det bare en klassisk hjemmerørt mayo, bare rørt på halv rapsolie/ halv hvidløgsolie (som også er rapsbaseret) og chiliflager, så det bliver en ‘falsk’ aioli. (Ægte aioli laves vist kun på olivenolie og friskpresset hvidløg, som jo lidt er no-go). God søndag aften:-)

      1. Hej Heidi, jeg blander den op med vandet som jeg rører gæren ud i. Hov kan godt se jeg har glemt at skrive, det får jeg rettet. Tak og god aften?! KH Natascha

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *