Bagt tunmousse med kartoffelmos

Bagt tunmousse med kartoffelmos

Her er vi endelig ved at være i mål med energirenoveringen af blokken og vores lille opshining af lejligheden. Det har været et tidskrævende projekt, og derfor må jeg jo nok erkende, at der har været musestille på bloggen. Det har været et projekt med en del udfordringer grundet bygningens mange særegenheder… – lykken ved at bo i noget der er bygget lige efter 2. verdenskrig.

MEN nu tager jeg de positive briller på, og glæder mig over at vores lejlighed bliver dejlig varm til vinter 🙂 Jeg er lidt splittet mht. efteråret som virkelig er begyndt for alvor. Jeg elsker, at det er blevet vamset strikketrøje og stearinlys vejr, jeg elsker knap så meget at det er blevet så frygtelig mørkt .. og at det regner.. Denne weekend har dog været et dejligt afbræk i gråvejret! Med sådan noget efterårsvejr udenfor synes jeg at man får mere lyst til lidt tungere mad. Bagt tunmousse med kartoffelmos er en ret, der har gjort sin entré gennem min mand og hans familie. Da han først bragte den på bane, kiggede jeg på med et ultra skeptisk blik og sagde: “Seriøst….?”

Og seriøst ja det smager faktisk super godt på en frisk og cremet måde. Forudsætningen er selvfølgelig at man kan li’ tun.

bagt-tunmousse-med-kartoffelmos-2

Bagt tunmousse med kartoffelmos

Kartoffelmos:

  • 1 kg skrællede kartofler (skrællet vægt), koges til de er møre
  • 2 dl laktosefri madlavningsfløde 15 %
  • 1 dl kogevand fra kartoflerne
  • 25 g smør
  • salt og peber

Gem 1 dl kogevand. Mos kartoflerne og bland det med fløde, kogevand og smør. Mos det helt ud til en jævn konsistens evt. med en kartoffelmoser. Konsistensen skal være blød men lidt fast, så den kan stå i fadet uden at flyde ud. Smag til med (en del) salt og peber.

Tunmousse:

  • 2 x tun på dåse evt. en msc mærket
  • 1/2 bundt radiser eller 1/2 rød peberfrugt
  • 1 øko citron
  • 2-3 spsk hakket persille eller dild evt. fra frost
  • 3 grønne toppe fra forårsløg
  • 3 spsk hvidløgsolie (se hvordan du kan lave det selv, her)
  • 3 spsk sambal oelek (tjek at det er en hvidløgsfri variant)
  • 1,5 spsk paprika
  • 300 g laktosefri creme fraiche 15 eller 18 %
  • salt og peber

Rens og skær radiser eller peberfrugt i meget små tern. Skyl og hak de grønne toppe fra forårsløg. Riv skallen skallen fra citronen på et rivejern, kun den gule del og ikke den bitre hvide. Bland tun, hvidløgsolie, hakket persille, sambal oelek, paprika, skal og saft fra citronen og creme fraiche i en skål. Rør godt med en gaffel og tilsæt hakket forårsløgstoppe og radiser/peberfugt. Smag til med salt og peber, og evt ekstra citronsaft og sambal oelek.

Når du er tilfreds med smagen stiller du skålen med tunmousse til side.

Smør et mellem størrelse fad og kom kartoffelmosen i ude langs kanten af fadet så der er et ‘hul’  midten af fadet (og i kartoffelmosen) til tunmoussen. Jævn toppen lidt ud med en dejskraber. Fordel tunmoussen i det tomme hul i midten af fadet. Pynt kartoffelmosen med lidt hakkede mandler eller hasselnødder og lidt frisk persille eller dild.

bagt-tunmousse-med-kartoffelmos-3

Bag fadet med kartoffelmos og tunmousse i ovnen ved 200° C almindelig ovn i 30 minutter til mosen er gylden. Lad den sætte sig i et kvarter på en rist på køkkenbordet. Server med en grøn salat.

bagt-tunmousse-med-kartoffelmos-4

∼Ha’ en dejlig mandag!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *