Aloo Tikki

Aloo Tikki med kikærtesalat & Raita

Aloo tikki det lyder sandelig eksotisk, og jeg skal ærligt indrømme at jeg aldrig havde hørt om det, før jeg fik det i en måltidskasse engang for længe siden. Men så sad den også fast, for det er i alt sin enkelthed kogte kartofler der er krydret og igen tilberedt. Man kan kalde det en slags stegte kartoffelbøffer. Eftersom jeg er MEGET glad for indisk mad, så er Aloo Tikki ingen undtagelse. Du kan servere dem med hvad du har lyst til, jeg har givet forslag til en sprød kikærtesalat og raita, men mange andre ting vil sikkert også passe ind. Er du ekstra eventyrlysten så kan du også lave dit eget blandingskrydderi til at krydre kartoffelbøfferne, eller tage genvejen og bruge garam masala.

aloo tikki, kartofler, kartoffelbøffer, indisk, vegetar, kikaertesalat, gastroequation

Aloo Tikki med kikærtesalat, 2 pers.

Aloo tikki / Kartoffelbøffer
  • 500 g kogte kartofler (gerne kartofler der er gode til mos)
  • 1,5-2 spsk garam masala (eller hjemmelavet bombaykrydderi, se i bunden af indlægget)
  • 2 spsk hvidløgsolie
  • salt og peber
  • olie til stegning fx. rapsolie

Kog kartoflerne møre og lad dem afkøle en smule. Gem lidt af kogevandet. Mos dem til en grov kartoffelmos og bland dem med hvidløgsolie, krydderi, salt og peber. Form mosen til bøffer, hvis du har svært ved at få den til at hænge sammen, så tilsæt lidt af kogevandet. Læg de formede bøffer på en tallerken. Varm en pande op med en ok portion olie på til stegning (kartoffelbøfferne suger lidt). Steg bøfferne ved middelhøj varme 3-4 minutter på begge sider, så de får en sprød stegeskorpe. Vær forsigtig når du vender dem, så du får paletten under stegeskorpen og ikke får skrabet den af.

AGURKE RAITA
  • 2 dl (laktosefri) yoghurt / creme fraiche eller lignede
  • 1/2 revet agurk
  • 1 spsk hvidløgsolie
  • 1/2 tsk spidskommen
  • salt og peber

Skyl og riv agurken. Pres den revne agurk let i hænderne så det meste væske presses af. Bland agurk, yoghurt, hvidløgsolie, spidskommen og salt og peber sammen i en skål og lad det trække 10 minutter i køleskab.

Kikærtesalat
  • 90 g kikærter fra dåse (for low fodmap skal 90g ikke overskrides pga begrænsning)
  • 500 g gulerødder
  • evt. en rest aubergine / courgette/peberfrugt (kan udelades)
  • Hvidløgsolie til stegning
  • 1 tsk spidskommen
  • evt. 1/2 tsk chiliflager (hvis man er til lidt bid)
  • salt og peber
  • Lidt Purløg el. en grøn top fra forårsløg

Lad kikærterne dryppe af i en si og dup dem tørre i et viskestykke eller køkkenrulle. Frys evt de overskydne kikærter ned afvejede portioner. Skyl gulerødderne godt, hvis de er pæne så lad være med at skrælle dem. Skær dem i tynde skrå skiver. Har du en rest aubergine/courgette/peberfrugt så skyl og snit også den i pandevenlige stykker. Varm en pande op med hvidløgsolie og steg gulerødder, kikærter og evt. andet pandegrønt ved middelvarme i 10 minutter sammen med spidskommen, salt og peber (+ evt. chili), til kikærterne er sprøde og gulerødderne har stegeskorpe.

aloo tikki, kartofler, kartoffelbøffer, indisk, vegetar, kikaertesalat, gastroequation

Server Aloo Tikki (kartoffelbøfferne) med de lune stegte kikærter og grøntsager. Drys med friskklippet purløg eller fintskåret forårsløg og en portion raita ved siden af.

Har du fået mod på det indiske køkken, så er der allerede et par indiske vegetarretter i arkivet, som også er low fodmap venlige. Fx. grøntsagsdahl eller den indiske vegetargryde med aubergine og sød kartoffel.

BOMBAY KRYDDERI

Er man lidt nørdet kan det være sjovt at lave sine blandingskrydderier selv, for man kommer ikke udenom at de smager af mere. Du kan både bruge hele eller stødte krydderier. Hele krydderier kan være lidt lettere at riste af på panden, til gengæld skal de mortes. Jeg bruger aldrig hele kanel til blandingskrydderier, men prøv dig frem. Har du ikke hele listen af krydderier nedenfor, så lav med dem du har og se om det ikke smager fantastisk alligevel!

BOMBAY KRYDDERI
  • 2 spsk hel/stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1/2 tsk hel eller stødt kardemomme
  • 1/2 tsk hel eller stødt chili
  • 1/2 tsk hel eller stødte bukkehornsfrø
  • 1/2 tsk hel eller stødt nellike
  • 1 knivspids revet eller stødt muskatnød
Rist alle krydderierne af på en tør varm pande og stød dem sammen i morter, så har du det dejligste blandingskrydderi.

Husk du kan følge med på instagram @gastroequation_dk og på ♥bloglovin’

∼Kan I ha’ en dejlig weekend!∼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *